Nyt værktøj skal fjerne ulovlige produkter og sikre fair konkurrence online

Sikkerhedsstyrelsen lancerer nyt digitalt værktøj, der skal sikre fair konkurrence og gøre det tryggere at handle på nettet. FDIH hilser initiativet velkommen

Det nye værktøj, som har fået navnet AIME, kan ved hjælp af kunstig intelligens finkæmme hjemmesider for at finde ulovlige produkter. Hvis der bliver fundet ulovlige produkter – eksempelvis opladere eller batterier – kan myndighederne anmode domstolene om at blokere hjemmesiden for danske forbrugere. 

Hos FDIH hilser politisk chef, Henrik Theil, det nye redskab velkommen af to grunde.  

Det er godt at få de ulovlige produkter væk for forbrugernes skyld. Og det er godt, hvis AIME kan sætte en stopper for, at udenlandske hjemmesider stort set risikofrit kan sælge ulovlige og ofte deciderede farlige produkter, mens danske virksomheder bruger mange ressourcer på at overholde lovgivningen. Det er i den grad konkurrenceforvridende. 

Henrik Theil understreger, at hvis AIME skal have en seriøs virkning, så er det ikke kun enkelte netbutikker, der skal undersøges. 

Det er meget vigtigt, at AIME også ser på de forskellige markedspladser, hvor vi jo ved, at det ofte vrimler med kopivarer og farlige produkter. Det skal platformene have et større incitament for at fjerne, og det kan mulige blokeringer forhåbentligt give.”  

International opmærksomhed 

Projektet har allerede været i gang med at finkæmme nettet, og de foreløbige resultater viser, at AIME finder fem gange så mange ulovlige produkter som tidligere. AIME har da også fået international opmærksomhed, og derfor har Sikkerhedsstyrelsen nu igangsat et projekt, der har til formål at udvikle endnu et fælles europæisk digitalt værktøj, som kan finde farlige og ulovlige produkter til salg i hele Europa. 

Det er den rigtige vej at gå, for det kræver internationalt samarbejde, hvis vi skal problemet til livs, siger Henrik Theil. 

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik