Amazon dominerer den europæiske cross-border-handel

I 2019 blev der omsat for 143 mia. euro i europæisk cross-border-handel. Amazon snupper en stor del af kagen, og det understreger behovet for klare regler og fair konkurrence

Det er svært at sige e-handel uden at sige Amazon. Det gælder i særdeleshed også, når det gælder cross-border-handel.

Nye tal fra Cross-Border Commerce Europe viser, at omsætningen for cross-border-handel i Europa i 2019 var på 143 mia. euro. 59 % af omsætningen blev skabt på markedspladser, hvor Amazon hersker ganske suverænt. Den amerikanske gigant snuppede knap en fjerdedel (22 %) af omsætningen – det er en stigning på 18 % fra 2018.

Tallene bør ifølge Niels Ralund vække opsigt hos både danske og europæiske politikere.

”Amazon sidder allerede på en enorm stor del af markedet, og derfor er det ekstra vigtigt, at politikerne er opmærksomme på, at Amazon ikke udnytter sin position til at nedkæmpe konkurrenterne.”

EU og flere medlemslande er i gang med at undersøge, om Amazon misbruger sin dominerende position, og behovet for politisk fokus bliver ikke mindre i de kommende år. Cross-Border Commerce Europe forventer, at en stadig større del af handlen vil flytte over på markedspladser. I 2025 vil 65% af omsætningen ske her.

”Så det er helt centralt, at vi sikrer, at markedspladserne overholder reglerne,” siger Niels Ralund og henviser til EU-lovgivningen, der blandt andet slår fast, hvilke rettigheder virksomheder, der sælger på markedspladser, har.

Også en mulighed for eksport

De nye tal bør dog ikke kun få politikernes opmærksomhed. Også danske e-handlere kan med fordel ”

”Der er efterhånden en del gode eksempler på virksomheder, der har brugt eksempelvis Amazon til at kickstarte et eksporteventyr, og tallene understreger, at man som virksomhed i hvert fald skal være tage stilling til Amazon og andre markedspladser, hvis man skal ind på et nyt marked.”

Kommentarer

30. sep 2020 Thomas Frands Petersen

Jeg vil opfordre alle til ikke at benytte amazon. Selv køber jeg aldrig noget fra dem, og der er masser af glimrende alternativer (så længe vi handler hos dem i stedet). Jeff Bezos er en skiderik, og jeg vil på ingen måde støtte ham.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik