Finanstilsynet: Udskudt bagkant på sikre betalinger – men kom i gang nu!

Danske netbutikker skal principielt være klar til nye sikkerhedsregler fra nytår for at undgå afviste betalinger. Tekniske udfordringer og hensynet til julehandlen får Finanstilsynet til at acceptere, at finanssektoren først ruller SCA-betalinger ud i begyndelsen af januar 2021.

Der en plan i hele EU for, at de sikre netbetalinger – SCA-betalinger fx med 3D Secure - skal være slået til senest den 1. januar 2021. Test og overgangsløsninger skulle være i gang nu, men det er ikke lykkedes at få en fælles løsning i Danmark på plads i tide.

Finanstilsynet meddelte derfor torsdag, at man accepterer en forsinkelse frem til 11. januar 2021 af hensyn til nethandlen. Herefter skal online betalinger opfylde kravene, og ellers skal de afvises.

Finanstilsynet skriver i sin pressemeddelelse onsdag den 21. oktober 2020:

Set i lyset af den lange tid, som sektoren og detailhandlen har haft til at komme på plads, finder Finanstilsynet det beklageligt, at en samlet løsning ikke kan være helt klar til 1. januar 2021, uden at dette kan give betydelige udfordringer for handlen i den resterende del af 2020. Finanstilsynet har derfor fundet anledning til at indskærpe kravene over for både sektoren og detailhandlen, og tilsynet forventer at følge op med tilsynsindsatser i begyndelsen af 2021.

I FDIH er der tilfredshed med den ”bløde” landing i januar 2021.

”Det er ikke alle netbutikker, der har været i stand til at blive klar med de krævede 3D Secure løsninger, bl.a. fordi det ikke altid har været muligt at få en klar melding om, hvad der kræves af netbutikkerne. Vi er tilfredse med udsættelsen, så e-handlen ikke får betalingskaos midt Black Friday og julehandlen,” siger public affairs chef Henrik Theil, FDIH.

”Det ændrer dog ikke ved budskabet, som vi har ude med flere gange i det seneste år. Tag fat i din betalingsudbyder og få en aftale om at slå 3D Secure løsning til.”

FDIH har oplevet enkelte medlemmer, der har været utrygge ved at slå 3D Secure til, fordi de frygtede forvirrede kunder og dermed faldende salg.

”De lovmæssige krav til en to-faktor sikkerhed ligner i vid udstrækning de krav, som Dankort Secured by Nets stiller, og de flugter også med de 3D Secure løsninger, der allerede i dag præsenteres på internationale kreditkort. Så det er ikke ukendt for kunderne, og med udsigten til afvisning af kortbetalinger så anbefaler vi, at netbutikker får slået de sikre løsninger til.”

FDIH og Dansk Erhverv har været i løbende dialog med Finanstilsynet og forskellige aktører for at få en klar melding om overgangen til SCA-betalingerne.

 

FAKTA om SCA-betalinger – Strong Customer Authenfication

Stærk kundeautentifikation – også kaldet tofaktor-autentifikation – indebærer, at der skal anvendes mindst to faktorer til at godkende en betaling. De to faktorer skal være noget, betaleren ved (f.eks. et password); noget, betaleren har (f.eks. en mobiltelefon, der kan modtage en engangskode); eller noget, betaleren er (f.eks. et fingeraftryk). Reglerne gælder i hele EU.

De nye regler vil først og fremmest påvirke forretninger og andre erhvervsdrivende, der modtager betaling fra forbrugere i online handel. Forretninger, der alene modtager betaling i fysisk handel, vil som udgangspunkt ikke blive påvirket, da der allerede er stærk kundeautentifikation ved fysisk handel.

Undtagelser fra krav om Stærk Kunde Autentifikation

I fysisk handel omfatter undtagelserne fra kravet primært betalinger på op til 375 kr. med kontaktløse kort og betalinger i ubemandede terminaler til offentlig transport og parkering, såsom rejsekort og BroBizz.

I ikke-fysisk handel (e-handel) omfatter undtagelserne fra kravet bl.a. små betalinger på op til 225 kr., og betalinger til personer eller virksomheder, som betaleren selv har opført på en liste over betroede modtagere. Det er derudover ifølge reglerne muligt at undlade at anvende stærk kundeautentifikation ved tilbagevendende betalinger på samme beløb til den samme modtager, hvis bare den første betaling i rækken er godkendt med stærk kundeautentifikation.

Kilde: Finanstilsynet

 

 

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik