Godt initiativ – vi mangler dog tilbagebetaling af moms 

Nyt og godt udspil fra regeringen til de små og enkeltmandsvirksomhederne. Vi mangler dog tilbagebetaling af momsbetalingen fra marts, som vil hjælpe her og nu, mener FDIH.

Igen stor ros til regeringen, finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup for at udvise både hurtighed og handlekraft over for de mindste virksomheder. Men pengene mangler her og nu i virksomhederne, hvor salget har svigtet uden udsigt til bedring. Så jeg gentager mit ønske om, at de indbetalte momspenge fra 2. marts ryger retur til virksomhederne, nu. De luner mere i virksomhedernes kasser end i statskassen, ” siger Niels RalundFDIHs direktør 

Regeringens nye tiltag for de mindste erhvervsdrivende er både gode og velkomne, men de hjælper engang ud i fremtiden, mens virksomhederne har brug for hjælp her og nu.  

Regeringens nye hjælpe tiltag omfatter blandt andet udvidede kreditpakker, lønkompensation til selvstændige og støtte til de mange, som må holde virksomheden lukket, efter regeringen bebudede flere begrænsninger i går.  

Lukning af centre, frisører, massører, fysioterapeuter mfl. er nok nødvendige, men de rammer hårdt, her og nu. Og så er der brug for øjeblikkelig hjælp.  

I sin kommentar til udspillet sammenfattede Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen det med ordene: 

Fra i går til i dag har situationen ændret sig markant, og vi er i en ny og endnu værre krisesituation. Det betyder, at der skal mere til”. 

Helt konkret har regeringen fremlagt to midlertidige kompensationsordninger: 

  • Kompensation for virksomhedernes faste udgifter. Trepartsaftalen om lønkompensation gav en øget sikkerhed om medarbejdernes jobs, og virksomhederne fik en væsentlig støtte til deres lønomkostninger. Regeringen foreslår også at dække nogle af de faste omkostninger, som virksomhederne ikke længere har indtjening til at dække. 
  • Kompensationsordning for selvstændige. De selvstændige er ikke direkte omfattet af trepartsaftalen om lønkompensation, selvom de også kan være udfordret på deres levebrød. Regeringen vil derfor sikre kompensation til de selvstændigt erhvervsdrivende, som oplever store fald i deres omsætning. 

Beskæftigelsesminister Simon Kollerup bemærkede på pressemødet, at det er muligt at kombinere de forskellige ordninger, så man både kan få støtte til lønninger og for tabt indtjening. 

Læs mere om støttepakken på Finansministeriets hjemmeside. 

Brug for yderligere tiltag 

FDIH og Dansk Erhverv er enige om, at der skal ske en tilbagebetaling af momsen fra 2. martsDertil undrer det FDIH, at man ikke tilsvarende har udskudt betalingen af virksomhedernes B-skat på fredag den 20. marts. 

”En udskydelse til næste rate ville lette likviditeten hos virksomhederne og give dem bedre tid til at beregne, hvad det rigtige skattegrundlag er. Lige nu kender de jo ikke deres indtægtsgrundlag, så det bliver et gæt, hvis de skal rette indtægtsgrundlag i dag onsdag inden kl. 16:00,” siger Niels Ralund. 

Andre ønsker fra erhvervslivet med udgangspunkt i Dansk Erhvervs ønske liste;  

  • Kontant støtte til tabt omsætning. 
  • 100 procent løn-kompensation til alle, der bliver tvunget til helt at lukke deres virksomhed. I stedet for de nuværende 75 procent til funktionærer og 90 procent til ikke-funktionærer. 
  • Kontant støtte til husleje og andre faste udgifter. 
  • Tilbageføre de punktafgifter, der er indbetalt 15. marts. 
  • Udskyde lønsumsafgift. 
  • Reducere og udskyde rumvarmeafgift 

Erhvervsliv, arbejdsmarkedets parter og politikerne er alle enige om, at det bliver meget dyrt, allerede nu, og der er udsigt til flere store udgifter. Men alle er også enige om, at det bliver endnu dyrere at lade være. 

”Der er ikke så meget at betænke sig på. Bare kom i gang, så vi også har et erhvervsliv, der kan tjene penge til samfundet efter Corona-krisen,” konstaterer Niels Ralund.  

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik