Analyse: Hvordan har de nordiske lande klaret sig gennem Coronakrisen?

I en ny analyse fra Nordea sammenlignes de nordiske landes færd gennem nedlukningen. Mens flere sektorer nærmer sig normaltilstand, lider kulturlivet og turismen stadig.

Nordea har leveret det økonomiske overblik, vi længe har ventet på. I en analyse døbt ”Nordic Corona Barometer” bliver Danmark, Norge, Sverige og Finlands forbrug fra februar til juni kortlagt og sammenlignet med sidste års forbrug. Statistikkerne er opdelt i forskellige sektorer alt efter, hvilke typer varer, der er tale om.

Udviklingen er baseret på kortbetalinger gennem Nordea, hvor man har sammenlignet med samme periode året før. Overordnet konkluderer Nordea, at forbruget nærmer sig normaltilstand efter store dyk i marts og april måned.

Der er dog stor forskel på de forskellige sektorer – ser man for eksempel på supermarkeder, er forbruget steget i alle fire lande i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Uforudsete vækster

Én sektor, som allerede inden Corona krisen lå vel over sidste års forbrug, er elektronik og hårde hvidevarer. Hos alle fire lande ses, at forbruget tog et dyk i marts og april måned, men salget er steget så meget siden, at forbruget i juni måned har ligget enten 20% eller 30% højere end sidste år.

Salg af sportsudstyr er også steget i alle fire lande under krisen. Norge ligger klart højest på denne kurve – her er salget af sportsudstyr i maj måned steget med 50% i forhold til sidste år.

Udvalgsvarer har, i alle lande på nær Sverige, taget et hop opad i salget i april, maj og juni måned, men er faldet til normaltilstand igen ved udgangen af juni.

Forudsigelige fald på kurven

Det vil nok ikke overraske nogen, at kulturlivet har fået et alvorligt slag og ikke er kommet sig endnu, selvom der ses en langsom stigning ved junis indtræden. Sverige, som ikke lukkede for kulturinstitutionerne, ligger dog ikke højere på kurven end de øvrige nordiske lande.

Restauranterne er ved at være tilbage til normaltilstand med en vækst, der har været relativt hurtigt stigende siden april i alle lande.

Afslutningsvis ses det yderligere, at Danmark er det land, som indenfor sektorerne offentlig transport og fly/hotel, er tættest på at være tilbage til normaltilstand. I juni måned ligger salget i begge sektorer godt 20-30% lavere end salget i forhold til sidste år, men er fortsat stigende.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik