Nye momsregler: Nu bliver det dyrere at sælge til Norge

Ny norsk momsgrænse på 0 NOK. kan gøre det dyrere at sælge online til norske forbrugere. Brug VOEC momsregistrering for at slippe for fortoldningsgebyrer.

Det norske Storting vedtog lige inden jul nye momsregler, så der beregnes fuld moms for alle varer, der indføres i Norge. Momsbagatelgrænsen på 0 NOK er tillige blevet fulgt op af hårdere linje for varer, hvor der er punktafgifter, så især slik, sodavand og tobak bliver hårdt ramt.

De nye regler træder i kraft 1. april 2020, men for varer med punktafgifter og fødevarer har de nye regler været gældende allerede fra 1. januar 2020.

VOEC for varer under 3000 NOK

For danske og andre landes netbutikker med jævnligt salg af fysiske varer til norske forbrugere kræver Norge, at de senest ved et årligt salg på 50.000 NOK er CVR-registreret under VOEC-ordningen (Vat On E Commerce). Ordningen gælder for varer under 3000 NOK solgt til privatpersoner i Norge, og på den måde sidestilles fysisk salg og e-handel ved, at der alene pålægges moms.

VOEC-registrerede butikker opkræver den norske moms på 25% ved salget af fysiske og afregner kvartalsvis med norske Skatteetaten. Varerne pålægges heller ikke told, og der skal ikke betales fortoldningsgebyr til transportøren.

Det er transportørerne, der er ansvarlige for moms og told over for de norske myndigheder, så fx rådgiver PostNord gerne om, hvad der skal gøres.

Selv hvis en dansk webshop kun lejlighedsvis sælger varer til norske kunder, må det anbefales at blive VOEC-registreret. Uden en registrering vil moms, told og transportørens fortoldningsgebyr ved ankomsten til Norge gøre selv varer under 3000 NOK uforholdsmæssigt dyre.

VOEC-ordningen gælder ikke for fødevarer eller varer med punktafgifter.

Varer med en værdi over 3.000 NOK vil blive tillagt moms og told, når de ankommer til Norge, ligesom der må forventes et fortoldningsgebyr fra transportøren for at beregne og opkræve afgifterne.

Salg af digitale ydelser til norske forbrugere registreres i et tilsvarende system kaldet VOES, der svarer til MOSS systemet i EU.

Varer med punktafgifter

Da nordmændene især har fokus på fødevarer samt varer med punktafgifter som fx slik og sodavand, så har Skatteetaten bidraget med et par regnestykker, der kan ses på deres hjemmeside.

 Et kilo slik køb på nettet i Sverige for 98 NOK, vil med transport og alle afgifter ende med en regning for nordmanden med den søde tand på cirka 500 NOK. Tilsvarende bevæger køb af sodavand sig fra en indkøbspris på 300 NOK til en slutpris på 1376 NOK.

Det er ikke kun de søde sager, der står for skud. Tobak kræver særskilte importtilladelser, mens nyere ”tobaksvarer”, fx væske til e-cigaretter, helt enkelt er forbudt at sælge i Norge.

Skatteetaten om nye momsregler: (norsk)

Tolletaten med eksempel på brus og godteri: (norsk)

FDIH's tidligere omtale af de nye regler

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik