Gode takter i skatteministerens momsforslag

Den konkurrenceforvridende momsbagatelgrænse skal fjernes, og platforme som Wish og Amazon skal sørge for at opkræve korrekt moms, foreslår skatteministeren. FDIH støtter forslagene, men forudser praktiske problemer – eksempelvis med forældede It-systemer

Der er mange positive tiltag i det lovforslag, som skatteminister Morten Bødskov kort før jul sendte i høring. Lovforslaget gennemfører alle de regler om modernisering af momsreglerne for grænseoverskridende handel med varer og ydelser, som EU allerede har vedtaget.

Det indebærer blandt andet, at den forhadte og konkurrenceforvridende momsbagatelgrænse på 80 kr. forsvinder ved 2021 – noget som FDIH sammen med Dansk Erhverv længe har kæmpet for.

”Vi havde meget gerne set, at det var sket tidligere, for det er en dybt konkurrenceforvridende regel, som giver især kinesiske netbutikker en kæmpe fordel overfor danske og europæiske virksomheder. Men det er bedre sent end aldrig,” siger Niels Ralund, FDIH.

Han hæfter sig dog ved, at ministeren desværre har givet udtryk for, at Skats it-systemer, der skal sikre den korrekte momsbetaling, når grænsen forsvinder, ikke bliver klar.

”Det skal vi simpelthen have styr på, for ellers batter det jo intet.”

Vi havde meget gerne set, at det var sket tidligere, for det er en dybt konkurrenceforvridende regel, som giver især kinesiske netbutikker en kæmpe fordel overfor danske og europæiske virksomheder. Men det er bedre sent end aldrig.

- Niels Ralund

FDIH-direktøren undrer sig også over, at virksomheder fra 3. lande modsat virksomheder fra EU undtages faktureringspligten, da det vil gøre det vanskelige at kontrollere, om virksomhederne fusker eller ej.

Et andet vigtigt tiltag er indførslen af en ny fælles EU-fjernsalgsgrænse. Grænsen har tidligere varieret mellem EU-lande, hvilket har gjort livet surt for lande med høj moms – som Danmark. Med de nye regler bliver grænsen 10,000 euro årligt. Det betyder, at hvis en virksomhed sælger for mere end det beløb til EU (samlet) så er virksomheden momspligtig. FDIH havde gerne set, at grænsen helt blev fjernet, da det ville gøre det mere simpelt, men vi er tilfredse med en fælles grænse.

”Det vil i praksis betyde, at stort set alle virksomheder skal betale moms. Det er rimeligt, men igen står og falder det med kontrol. Det forventer vi, at der vil blive taget højde for,” siger Niels Ralund.  

Platforme får ansvar for korrekt momsbetaling

FDIH er også glade for, at ansvaret for momsbetaling bliver lagt over de store platforme, når det er her varerne bliver solgt. Det betyder, at hvis en kinesisk producent sælger noget til en dansk forbruger gennem Wish, så er det Wish, der skal sørge for, at der bliver betalt moms.

”Det er ofte umuligt at finde frem til de kinesiske sælgere, og det har været for nemt for platformene at sige: ikke vores ansvar. Derfor er det positivt, at platformene nu reelt får det ansvar. Det er dog nødvendigt, at reglerne også giver mulighed for at kontrollere, om platformene faktisk følger reglerne,” siger Niels Ralund.

Det er ofte umuligt at finde frem til de kinesiske sælgere, og det har været for nemt for platformene at sige: ikke vores ansvar. Derfor er det positivt, at platformene nu reelt får det ansvar.

- Niels Ralund

Mini One Stop Shop bliver til One Stop Shop

Det foreslås også, at reglerne fra MOSS bliver udvidet til en OSS. Det betyder, at bliver mere enkelt for den enkelte virksomhed at registrere og afregne moms til andre EU-lande, da virksomheden fremover kan nøjes med at lade sig momsregistrere i sit hjemland, og så vil den registrering også gælde i resten af EU's medlemslande.

”Det kan forhåbentligt fjerne noget af det bureaukratiske bøvl, som ifølge mange virksomheder betyder, at de ikke går i gang med eksporten,” vurderer Niels Ralund. 

Han slutter af med ros til skatteministeren.

"Der er masser af gode takter i forslaget, og vi sætter stor pris på, at ministeren har lyttet til blandt andet FDIH og tager problematikken med de konkurrenceforvridende regler alvorligt."

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik