Elskede By: det grønne initiativ, der kombinerer postbuddet og skraldemanden

Oslo tager en side ud af Stockholms grønne bog med indarbejdelsen af Elskede By, som er en pakkeleverings- og affaldsservice, der skal reducere trafik, støj og udslip.

Elskede By er et barn bragt til verden af genvindingfirmaet Ragn-Sells, Bring og KLP Eiendom, som hver især har bidraget med viden fra hver deres respektive fagområde. Målet er effektivisering, der vil gavne byen, indbyggerne og miljøet.

Projektet stammer fra Stockholm, hvor det har været succesfuldt i en sådan grad, at det har modtaget flere priser og nomineringer for dets bidrag på den bæredygtige scene. Elskede By har medvirket til en reducering af antallet af biler i bycentrum samt nedsat støj og emission.

Ja ja, men hvordan fungerer det helt præcist?

Idéen er så effektiv og ligetil, at man kan undre sig over, at man ikke selv kom på den. Bring leverer pakkerne med elektriske cykler og små specialbyggede elektriske lastbiler, hvorefter de indsamler tørt affald på vejen tilbage. Især cyklerne har allerede imponeret; de kan nå hurtigt rundt i byens smalle gader og kan også hjælpe lastbilchaufførerne med mindre pakker.

Konceptet har bredt sig til andre storbyer i Norge og Sverige som Trondheim og Malmö og flere vil følge trop, forklarer Arild H. Liland fra Bring, som er en af samarbejdspartnerne i Elskede By.

”Vi har naturligvis ambitioner om, at konceptet skal rulles ud i flere byer. København vil nok egne sig godt i fremtiden.”

Pluk de lavthængende frugter

Adm. Direktør hos FDIH, Niels Ralund, ser potentiale i projektet, der er et godt eksempel på, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed på tværs af brancher. 

”Hvis vi kan finde en måde at undgå tomme varevogne og unødvendig kørsel på, så skal vi gøre det. Det er i mine øjne vigtigt, at vi plukker de lavthængende frugter først, og det er Elskede By et godt eksempel på."

Niels Ralund planlægger at tage idéen med til Bruxelles, når han skal deltage E-commerce Europe’s gruppe om sustainability.

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik