SKAT: Flere momskroner på vej fra e-grænsehandel

Skatteministeren kan se frem til flere momskroner fra danskernes e-handel med varer i udlandet, når nye EU-momsregler træder i kraft fra 2021. Kinapakkerne får også svært ved at drible uden om momsbetaling – hvis It-systemerne bliver klar.

Fra næste år vil momsen på varer købt i udlandet blive beregnet som dansk moms (25%), så der er udsigt til flere momskroner fra e-grænsehandel til den danske statskasse. Det vil i nogle tilfælde blive dyrere at handle for forbrugere, der køber hos udenlandske netbutikker, som ikke tidligere har opkrævet dansk moms. Det skriver Skatteministeriet i Skatteøkonomisk Redegørelse 2019, der netop er udsendt.

Årsagen er, at der fra 1. januar 2021 bliver indført nye EU-regler om momsberegning. Reglerne vil både fjerne momskonkurrencen mellem EU-landene og den konkurrenceforvridende bagatelgrænse for varer fra tredjelande, fx Kina.

Vi har i flere år ihærdigt efterlyst en dansk 0-grænse for moms på kinapakkerne, og nu glæder vi os over, at den endelig indføres

”Vi er godt tilfredse med de kommende regler, der giver mere lige konkurrence mellem danske netbutikker og udenlandske. Vi har i flere år ihærdigt efterlyst en dansk 0-grænse for moms på kinapakkerne, og nu glæder vi os over, at den endelig indføres,” siger direktør Niels Ralund, FDIH.

Han henviser til, at Toldstyrelsens kontroller af pakker fra tredjelande i 2018 og 2019 viste, at der blev angivet for lave værdier på en stor del af de mange millioner Kinapakker, der hvert år lander i Danmark, og dermed fløj de under momsradaren.

Problemet er altså stort, og derfor udtrykker Niels Ralund i samme ombæring bekymring over, at de nødvendige It-systemer ifølge Skatteminister Morten Bødskov ikke bliver klar.

”Hvis jeg havde mere hår på hovedet, ville jeg nok rive det af, for det er godt nok alarmerende, at systemerne ikke er klar, når vi endelig får reglerne på plads. Det må være en klar prioritet for Skat.”

Nye momsregler i EU 

De nye momsregler i EU for e-handel med varer skal gøre det nemmere og mere enkelt for virksomhederne at afregne moms inden for EU. Reglerne gælder selvfølgelig også for danske netbutikker, og de minder meget om de regler, der bruges ved salg af digitale ydelser, som nogle kender fra MOSS, Mini One Stop Shop.

Hvis jeg havde mere hår på hovedet, ville jeg nok rive det af, for det er godt nok alarmerende, at systemerne ikke er klar, når vi endelig får reglerne på plads. Det må være en klar prioritet for Skat.

Moms ud fra kundens hjemland beregnes og opkræves ved salget, men registrering og afregning af momsbeløbet sker via det danske skattevæsen, som igen afregner med de andre EU-lande.

De vigtigste punkter er (se figur)

  • Grænseværdier for varesalg til enkelte EU-lande (fx i dag 000 kr. til Danmark) erstattes af en fælles grænse for alle virksomheder på 10.000 Euro (75.000 kr.) for samlet salg til andre EU-lande. Sælges der for mere end de 10.000 Euro skal der opkræves moms efter købers hjemland
  • Grænseværdien for elektroniske ydelser fx streaming og download følger de samme regler som varesalg (se ovenfor)
  • Andre ydelser er momspligtige i sælgers hjemland
  • Salg af varer og elektroniske tjenester fra ikke-EU-lande til EU-borgere pålægges fuld moms i købers hjemland.

Skat følger endelig pengene

Skattestyrelsen har for et par år siden endelig fået lov til at efterleve det gamle råd mod svindel, nemlig ”følg pengene”. Skattestyrelsen har brugt oplysninger om danskernes kreditkortbetalinger i udenlandske netbutikker. Heldigvis viser det sig, at langt de fleste af netbutikkerne i EU er momsregistreret i Danmark, så de afregner dansk moms for danskernes køb. Momsprovenuet for e-grænsehandlen i 2018 har Skattestyrelsen beregnet til 2,7 mia. kr.

Ikke desto mindre sker der fejl og unddragelser, så for perioden 2014-2019 har Skattestyrelsen ifølge Skatteøkonomisk Redegørelse sendt opkrævninger for 82 mio. kr. til virksomheder i andre EU-lande.

Betalingskortoplysninger er et effektivt værktøj, som kan målrette kontrollen… Det sikrer en høj træfprocent, dvs andelen af kontroller, der medfører regulering, er høj” 

”Det er godt, at Skattestyrelsen nu har adgang til et effektivt værktøj, så vi undgår skævvridning af priserne, fordi nogle virksomheder i EU ”glemmer” at afregne moms, når de skal. Kontrollerne vil sammen med de nye momsregler være med til at gøre livet sværere for de uærlige eller ”glemsomme”,” vurderer Niels Ralund. 

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik