Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod kendt dansk influent for skjult reklame

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i sommeren 2019 fire influenter for ikke tydeligt at have markeret deres opslag som reklame. Ifølge Danmarks Radio, der har fået aktindsigt i anklageskriftet, er der nu rejst tiltale mod den ene - en populær dansk influent.

Forbrugerombudsmanden har længe haft fokus på, om influenter og andre overholder markedsføringslovens krav om, at ”erhvervsdrivende klart skal oplyse den kommercielle hensigt med enhver form for handelspraksis, herunder reklame”. Det er det, man også kalder forbuddet mod skjult reklame.

Markedsføringslovens forbud mod skjult reklame har navnlig betydning, når influenter bruges til at omtale produkter og virksomheder. En sådan omtale fra en influent kan nemlig blive opfattet som en personlig anbefaling fra influenten. Det er vildledende, hvis der rent faktisk er tale om reklame. Derfor skal sådanne omtaler tydeligt markeres som reklame.

Kravet gælder for alle, der medvirker til omtalen, herunder også virksomheden (annoncøren), reklamebureauet og influenten, hvis den pågældende er erhvervsdrivende.

Virksomheder (annoncører) er flere gange tidligere blevet straffet for skjult reklame. Det er derimod første gang, at der bliver rejst tiltale mod en influent.

En influent kan kun få en bøde for overtrædelse af markedsføringsloven, hvis den pågældende er erhvervsdrivende, så Forbrugerombudsmanden har vurderet, at influentens virksomhed har et sådant omfang, at hun eller han er erhvervsdrivende.

Hvordan sikrer jeg mig mod at få en bøde for skjult reklame?

Hvis din virksomhed benytter influenter til at omtale jeres produkter, bør I sikre jer, at influenten tydeligt markerer sine opslag som reklame. Det er en god idé at indgå en skriftlig aftale med influenten, hvor influenten forpligtes til tydeligt at markere opslaget som ”annonce” eller ”reklame” i overensstemmelse med Forbrugerombudsmandens anbefalinger. Som virksomhed bør I også holde øje med, at inflenten rent faktisk opfylder de krav, I stiller. Kan influenten ikke finde ud af tydeligt at markere sine opslag som reklame, må I undlade at bruge den pågældende influent.

Læs nyheden fra Danmarks Radio

Læs Forbrugerombudsmandens pressemeddelelse om politianmeldelse af fire influenter

 

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik