Vigtig dom: Amazon har et ansvar for produkter på deres markedsplads

Den amerikanske gigant har tidligere haft held til at frasige sig ansvaret for fejlbehæftede produkter, der bliver solgt på markedspladsen, men den går ikke længere, slår en ny dom fra Californien fast. Det kan få store konsekvenser for Amazon.

”Det er ikke vores problem eller ansvar. Vi stiller bare en markedsplads til rådighed.”

Nogenlunde sådan har forklaringen lydt fra Amazon, når der er opstået problemer med varer, som bliver solgt af eksterne sælgere via Amazon Marketplace.

Den forklaring er tidligere blevet godtaget, men nu går den ikke længere. Det slår en dom fra Californien fast.

Sagen drejer sig om et batteri i en computer, der brød i brand og gav køberen tredjegradsforbrændinger.  Sælgeren var Lenoge Technology HK Ltd, men fordi batteriet lå på Amazons lager og blev sendt af sted af Amazon, som også stod for indkrævningen af betaling og tog en del af købssummen, så var den amerikanske gigant så involveret i salget, at Amazon ikke bare var ansvarsfri mellemmand men en aktiv del af salget, vurderer retten.

Vigtig at markedspladserne tager ansvar – for butikker og kunders skyld

Dommen er ifølge FDIH’s chef for public affairs, Henrik Theil, enorm vigtig, da den rammer direkte ned i europæiske diskussioner om netop markedspladsernes ansvar for de produkter, der bliver solgt på dem.

Markedspladserne snupper en stadig større del af salget, og der er desværre også rigtig mange sager med farlige og sundhedsskadelige produkter, der bliver solgt hos eksempelvis Amazon og Wish.

”Vi mener ikke, at markedspladserne bare kan fraskrive sig ansvaret, fordi de dermed mister incitamentet for at fjerne de her sundhedsfarlige produkter fra markedspladsen. Det er unfair overfor kunderne, der – som sagen viser – risikerer skader. Men det er i høj grad også unfair for de mange butikker, der bruger mange ressourcer på at overholde lovgivningen, og som samtidig kan se, at sælgere fra eksempelvis 3.verdenslande oversvømmer markedspladserne med billige, farlige og ulovlige produkter.”

Henrik Theil håber, at dommen både vil sætte pres på Amazon og andre platforme og den europæiske lovgivning.

”Forhåbentlig bliver dommen en katalysator for at sikre en mere fair konkurrence. Vi tager den i hvert fald med ind de fremtidige diskussioner, vi skal have i E-commerce Europe.”  

Kommentarer

19. aug 2020 Henrik Biering

Det er nu ikke altid nemt at være Amazon, når myndighedernes ageren stritter i alle retninger. I Tyskland har man lige nu en sag, hvor Bundeskartellamt er faret i flint over at Amazon har udelukket nogle handlende, der forsøgte at sælge håndsprit til klare ågerpriser, hvor der altså var et klart misforhold mellem kvalitet og pris. Hvis Amazon i konsekvens af den nævnte dom nu indfører snævre kriterier for hvilke fabrikater batterier og andre potentielt farlige ingredienser, der må være i varer på deres lager (f.eks. at kun Duracell vil stille de garantier over for Amazon, som Amazon nu kan kræve af batterifabrikanter), vil det jo også straks udløse konkurrencesager om samarbejde med udvalgte underleverandører. Løsningen på problemet med online markedspladser ligger snarere i at implementere EU's ny data og AI strategier, som bl.a. skal sikre at data flyder frit mellem virksomheder og personer, så de direkte kan udveksle supply/demand data og handle uden brug af fordyrende mellemled.

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik