Nyeste coronatal fra e-handlen: Fra Black Friday tilstande til salgsstop og fyringer – coronavirussen påvirker danske netbutikker vidt forskelligt
Hver tredje netbutik oplever markant fremgang, mens hver sjette ser omsætningen blive halveret under coronakrisen.

”Jeg har ikke haft et ben til jorden den seneste måned. Den dag, hvor Mette lukkede landet, der sprang det i luften hos hos. Vi har haft Black Friday-tal i en måned nu,” sådan beskriver Dennis Drejer situationen i Rito.dk.
Ifølge FDIH’s nyeste corona-undersøgelse er Dennis Drejer og resten af Rito.dk ikke ene om have ekstra travlt i øjeblikket.
Godt en tredjedel af netbutikkerne svarer, at de har fremgang i salget på mere end 25 %, mens 14 % melder om fremgang på mindst 10 %.
Tallene glæder FDIH’s adm. direktør, Niels Ralund, som også hæfter sig ved, at der er kommet flere netbutikker med fremgang i salget, siden FDIH lavede første måling d. 11. marts.
”Det er rigtig positivt af flere grunde. Vi har brug for så mange sunde virksomheder efter krisen som muligt, og samtidig så er mange af netbutikkerne nu ude og hyre ekstra medarbejdere. Det er godt for den enkelte og for samfundet.”
Vi har haft Black Friday-tal i en måned nu
Dennis Drejer, Rito.dk
Mens mange netbutikker melder om massiv fremgang og Black Fridayske tilstande, så er der desværre stadig også en del netbutikker, der oplever et nærmest totalstop i salget. Det er især butikker med tøj, rejseudstyr og sæsonbetonede varer, som oplever, at coronavirussen lammer kundernes købelyst.
”Det er brandærgerligt, og vi kan blot håbe på, at samfundet snart åbner så meget, at forbrugerne igen begynder at handle nogle af de varer, som de lige nu ikke køber.”
Det er ikke overraskende stadigvæk omni-channel-virksomhederne, der lider mest.
Det er ifølge analysen også typisk omni-channel-virksomheder, der må afskedige medarbejdere og benytte sig af hjælpepakker.
Nye kunder og virksomheder er gået i nettet
Fremgangen i mange netbutikker skyldes ikke kun, at de eksisterende kunder har skruet op for forbruget. Flere netbutikker oplever også, at kunder, der aldrig før har handlet online, er begyndt at handle på nettet. Det giver i visse tilfælde smil i kundeserviceafdelingen, men det giver også tro på, at e-handlen kan komme styrket ud af coronakrisen, vurderer Niels Ralund.
”Det virker til, at både netbutikkerne og leverandørerne kan følge med, så jeg tror, at mange nye kunder vil få sig en rigtig god oplevelse, så de også efter krisen vil handle på nettet.”
”Baggrunden er trist, men det er positivt, at mange byer og handelsstandsforeninger nu ser nettet som en mulighed i stedet for en trussel. Jeg håber meget, at den tankegang fortsætter, når krisen er ovre, fordi det giver forbrugerne mulighed for at kombinere to ting, de gerne vil: Handle online og støtte lokale butikker.”
Det virker til, at både netbutikkerne og leverandørerne kan følge med, så jeg tror, at mange nye kunder vil få sig en rigtig god oplevelse, så de også efter krisen vil handle på nettet
-Niels Ralund, FDIH
Eksporten er ramt
Mange af Danmarks nærmarkeder er hårdt ramt af coronavirussen, og det påvirker netbutikkernes eksport – 6 ud af 10 melder om nedgang i salget til udlandet.
”Jeg tror, det er en meget naturlig reaktion i krisetider, at man gerne vil støtte lokalt og nationalt. Det ser vi også i Danmark. Samtidig hører vi også fra flere steder, at det generelt er mere besværligt at få varerne frem til kunderne. Det ændrer sig forhåbentligt i takt med, at flere lande i EU får mere styr på virussen,” siger Niels Ralund.
Kommentarer
Hurtig opklaring - Omni-channel i jeres analyse= både online og rigtig butik?
Hej Karsten. Det er korrekt. Omnichannel = "Virksomhed med både nethandel og fysisk butik" som svarmulighed i analysen.