FBI: Svindelmails for 26 mia. dollar på 3 år

Svindel på nettet, især svindelmails, tager til, så de både bliver mere avancerede, og der bliver flere af dem. Omtanke, kontrol, kritisk sans og ikke mindst tværgående politisamarbejde begrænser svindlen, både nationalt og internationalt.

Svindelmails mod både virksomheder og privatpersoner har i løbet af 3 år fra juni 2016 til juli 2019 udløst 166.349 anmeldelser til FBIs CyberCrime Center (IC3) for en samlet tab på over 26 mia. dollar. (175 mia. kr.).

Anmeldelserne handler både om svindel i USA og internationalt. FBI konstaterer, at alle 50 amerikanske stater og 177 lande har været udsat for svindel.  

Svindlen bliver stadig mere avanceret, så de velkendte Nigeria-breve med en ”prins/fhv. minister”, der beder om hjælp til at få frigivet guld for millioner af dollar er nærmest antikke.

I dag florerer usandsynligt mange falske mails, der beder om alt fra tjek af koder og overførsel af penge til oplysninger om bankkonti og betalingskort samt beskeder til virksomhedernes HR-afdelinger og lønningskontorer, hvor en ”ansat” beder om at få ændret sit lønkontonummer.

Ofte virker henvendelserne helt ægte, fordi svindlerne har hacket sig ind i og overtaget kontrollen med en mail-konto. Herhjemme har pressen senest omtalt en række svindelforsøg mod kirker og menighedsråd.

”Bekæmpelse af svindel og cyberkriminalitet er en mærkesag for FDIH, og vi har derfor et track på E-handelskonferencen i oktober med fokus på svindel. Budskabet er, at virksomhederne selvfølgelig skal sikre sig mod kriminalitet, og så skal de anmelde svindel og svindelforsøg til LCIK, Politiets Landsdækkende Center mod IT-relateret økonomisk Kriminalitet. Anmeldelser er afgørende for at tegne et præcist billede af svindlen, så man pågribe svindlerne,” siger direktør Niels Ralund, FDIH.

Flere netbutikker har tidligere oplevet, at deres anmeldelser om svindel i e-handel er blevet henlagt af det lokale politi. Men siden LCIKs etablering i december 2018 med central koordinering fik man over 12.000 anmeldelser det første halve år, og man har fx fået tiltalt og dømt én person for 197 forhold på tværs af landets politikredse. Så jo flere anmeldelser, jo større er sandsynligheden for at få et præcist billede af svindlen og dermed stoppe svindlerne.

Internationalt fungerer det tværgående samarbejde også. På basis af anmeldelser til FBI lykkedes det politiet i 10 lande at pågribe 281 personer for svindel. Der blev beslaglagt værdier for 3,7 mio. dollar (25 mio. kr.)   

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik