Skatteminister vil fjerne momsgrænse for kinapakker – om 2 år

Skatteminister Morten Bødskov anerkender problemet med momsgrænsen på 80 kr. for Kina-pakker. Men han fjerner først grænsen i 2021, når nyt momsdirektiv gennemføres.

Den socialdemokratiske skatteminister Morten Bødskov har fået lov at svare på flere af de samme spørgsmål om Kina-pakker og moms, som hans forgænger svarede Folketingets skatteudvalg på for godt et halvt år siden.

Han anerkender den skæve konkurrence, som danske netbutikker er udsat for fra Kina, men han vil ikke ændre reglerne nu, da der er et nyt momsdirektiv på vej i dansk lovgivning fra 2021.

I et svar til Rene Christensen fra Dansk Folkeparti skriver Morten Bødskov om bagatelgrænsen på 80 kr., før der skal beregnes moms:

Momsfritagelsen stiller dog virksomheder inden for EU dårligere end deres konkurrenter, der er etableret uden for EU. I takt med en stigende e-handel fra lande uden for EU, får bagatelgrænsen også en stigende betydning for danske virksomheders konkurrencesituation. Derfor bliver bagatelgrænsen ophævet fra 2021, hvorefter der skal lægges moms på alle salg, uanset værdi, fra virksomheder uden for EU til EU-borgere.

I et andet svar til samme spørger har Morten Bødskov afvist, at der kan etableres et it-system som det svenske, hvor Wish opkræver håndteringsgebyr til PostNord og moms af svenske kunder, når de køber varen. I svaret henviser han til PostNord i Danmark, der ikke vil investere i IT-systemer som det svenske, med mindre det er rentabelt.

”Såfremt Wish ønsker en løsning med Post Danmark om afsenderbetalt fortoldning vil Post Danmark gerne investere i en sådan IT-løsning og implementere denne under forudsætning af, at det er kommercielt interessant for Post Danmark.”

I FDIH læser vi svarene med blandede følelser:

”Den tidligere minister ville helt uforståeligt beskytte forbrugerne mod moms på Kina-pakker. Så det er glædeligt, at Morten Bødskov i sine svar faktisk påpeger, at det er et reelt konkurrencemæssigt problem for danske virksomheder, og at han vil fjerne bagatelgrænsen. Vi er dog ikke tilfredse med, at en løsning handler mere om prisen på et system end de tab danske netbutikker udsættes for, og vi derfor skal vente yderligere et år, før der bliver lige momsregler for danske og udenlandske virksomheder,” siger adm. direktør Niels Ralund, FDIH.

Der er i alt genfremsat 9 spørgsmål fra Rene Christensen (DF) om Kina-pakkerne, herunder om kontrolindsatsen i lufthavnen.

Kommentarer

19. okt 2019 Jiah

Bagatelgrænsen findes fordi det koster uforholdsmæssigt at få fortoldet og momset en forsendelse. Det er også derfor så mange pakker bliver værdifastat meget lavt for det er først når der er en rimelighed mellem værdi og afgiften for sagsbehandling at man angiver den reelle værdi.

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik