Spænd hjelmen, netbutikker - EU-bump forude

Netbutikkerne kan se frem til nye bestemmelser for ePrivacy, produktansvar, krav om klimavenlig emballage og distribution, og så er der stort fokus på regulering af techgiganter. Det melder FDIH, som har været på besøg i Bruxelles, hvor en ny kommission er ved at være på plads.

Måske er du en af de 35.000, der har tjekket Niels Ralunds LinkedIn-opslag om det uheldige i at glemme sit pas, når man skal på besøg i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Så ved du, at FDIHs direktør samt politisk chef Henrik Theil har været på besøg hos rådgiverne til danske medlemmer af Europa-Parlamentet (MEP) og rådgivere på den danske ambassade.

”Det har været en meget udbytterig tur. Vi er blevet klogere på hvilke emner, der fylder i EU-landskabet, og vi har haft rigtig gode dialoger med de danskere, der rådgiver MEP’erne. Så vi føler os bedre klædt på, når vi nu spænder hjelmen for at få udjævnet de EU-bump, der måtte være i de mange forslag, der er i støbeskeen,” siger Niels Ralund.

EU-kommissionen er nu udpeget og i arbejdstøjet, så vi kan forvente flere udspil fra Kommissionen. Det drejer sig om Digital Services Act, hvor der indgår revidering af flere direktiver, bl.a. e-handelsdirektivet. Det bliver primært parlamentets IMCO-udvalg (Udvalget for det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse), der skal drøfte det. Dog med input fra andre udvalg fx ITRE (Industri, Forskning og Energi) samt LIBE (Retlige og Indre Anliggender).

Så vi føler os bedre klædt på, når vi nu spænder hjelmen for at få udjævnet de EU-bump, der måtte være i de mange forslag, der er i støbeskeen

e-Privacy direktivet har efter næsten 20 år nærmest udspillet sin rolle, og det skal revideres. Men selvom FDIH og Ecommerce Europe mener, at det hellere burde stedes til hvile, mens andre direktiver overtager reguleringen, så var budskabet hele vejen rundt, at det får en opdatering.

”Vi kan glemme alt om en forenkling med færre direktiver, og der vil fortsat være overlap. Vi kommer til at fokusere på, at ”bump med dobbeltregulering” udjævnes mest muligt,” siger politisk chef Henrik Theil.

Klima og bæredygtighed

Uanset, hvem vi talte med, var det tydeligt, at de kommende regler for e-handlen vil fokusere på klima, genanvendelse og produktansvar.

”Vi er især spændte på produktansvaret. Vi synes, at det skal ligge hos producenten, så varer slet ikke må sælges inden for EU, når de er usikre eller farlige, indeholder forbudte stoffer eller slet ikke kan genanvendes. Der slår vi to fluer med et smæk – farlige Kina-produkter afvises, og netbutikkerne undgår at få dårlige varer på hylderne,” siger Niels Ralund.

Der slår vi to fluer med et smæk – farlige Kina-produkter afvises, og netbutikkerne undgår at få dårlige varer på hylderne

Der er tydeligvis delte meninger blandt medlemsstaterne om klimavenlig distribution fx med el-biler i bymæssige bebyggelser, men både den danske ambassades specialist og flere MEP’ere vil øge fokus på det område.

Vurderingen er også, at produkter skal mærkes endnu mere med muligheder for genanvendelse, ligesom plastic som emballage vil være fortid i løbet af de næste 10 år.

Mellemmænd skal reguleres

E-handlen har ændret struktur gennem årene, så ”mellemmandsbegrebet” er kommet i fokus. De første direktiver regulerede forholdet mellem netbutik og forbruger. Men med markedspladser og salg på sociale medier er der nu øget opmærksomhed på techgiganter uden for EU, ikke mindst Amazon, der indtager en stadig vigtigere rolle som mellemmand i e-handlen. Det gælder også omkring betalinger, hvor vi ser stadig flere store virksomheder – ikke mindst techgiganter – der opretter en egen bank, ligesom de eksisterende aktører begynder at slippe betalingskort til fordel for wallets med konto-til-konto betalinger i realtid.

I reguleringerne får Margrethe Vestager en hovedrolle, og det glæder FDIH.

”Regler og direktiver er alt for ofte gårsdagen værktøjer, som vi forsøger at styre nutidens virkelighed med. Jeg håber, at Margrethe Vestager kan modernisere det, ” slutter Niels Ralund.

Læs mere her 

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik