Kære Jeff: Kopier os nu helt!

Amazon har lavet en sko, der minder meget om Allbirds sko. Det smigrer stifteren Joey Swillinger, som dog ærgrer sig over, at Amazon har ”glemt” at kopiere den miljøvenlige teknologi fra Allbirds.

Se godt på dette billede. Kan du se forskel?

Amazon kopierer Allbirds

Nej, de minder meget om hinanden, ikke?

Ligheden stopper dog ved udseendet, forklarer Joye Swillinger, CEO i virksomheden Allbirds, der står bag skoen til højre.

Allbirds-skoen er nemlig fremstillet af uld og har en specialfremstillet sål, der - ligesom resten – af skoen ikke skader miljøet. Det har Amazons kopi ikke, og det ærgrer Joey Swillinger, som i et åbent brev opfordrer Jeff Bezos og Amazon til at gå all in, når de kopierer.

”Vi er meget smigret over de ligheder, som jeres private label sko har med vores. Vi havde dog håbet, at lighederne også ville omfatte vores miljøvenlige materialer og teknologier. Men bare rolig, vi vil gerne hjælpe jer. (..) Vi hjælper alle virksomheder, som vil bruge vores teknologi, der er open source. Vi forærer den væk. Vi ønsker, at I bruger den!”

Han slutter brevet med ordenen: Stjæl venligst vores tilgang til bæredygtighed.

Vi er meget smigret over de ligheder, som jeres private label sko har med vores. Vi havde dog håbet, at lighederne også ville omfatte vores miljøvenlige materialer og teknologier

Data-drevet sko

I et interview på CNN understreger Joye Swillinger, at Amazon så let som ingenting kan få adgang til teknologien, og derfor må det være helt bevidst, at de har set bort fra den.

”De har helt sikkert set i deres data, at mange har søgt efter vores sko, og så har de lavet en sko, der minder meget om vores. De har også betalt for, at deres sko dukker op på Google, når forbrugere søger efter Allbird. Så det er en slags algoritme-fremstillet sko, som bare ikke kopierer den miljøvenlige teknologi. Det ærgrer mig, for hvis Amazon, som er verdens mægtigste virksomhed, tog ansvar og brugte teknologien, så ville produktionsprisen falde og det ville gavne milløjet betydeligt.”

De har helt sikkert set i deres data, at mange har søgt efter vores sko, og så har de lavet en sko, der minder meget om vores

Nyheden om den kopierede sko, som er ca. 60 $ billigere end Allbirds er nået også landet hos FDIH’s direktør, Niels Ralund, som ikke er imponeret over Amazons opførsel. I hans øjne er det et problem, at Amazon ikke også bruger den miljøvenlige teknologi, men fremgangsmåden er også dybt bekymrende.

”Det er lige præcis det her, som mange er bekymrede for i forhold til Amazon. De har så mange ressourcer og så meget data, at de kan se, hvad der hitter hos forbrugerne, og så kan de lave det billigere. De har en enorm magt, som kan være meget svær at håndtere. Derfor håber jeg virkelig også, at myndighederne – og her kigger jeg især på EU og Margrethe Vestager - fortsætter med at fokusere på, at de virksomheder, der sælger via Amazon, har ordentlige forhold, og at Amazon ikke misbruger deres dominerende stilling.

Kommentarer

27. nov 2019 Henrik Nowak

Drop Amazon alle e-handlere!

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik