Erhvervsminister: Slut med farlige produkter fra udenlandske netbutikker

En ny produktlov skal stoppe farlige produkter fra udenlandske netbutikker, mens en kampagne skal gøre danske børnefamilier opmærksomme på at sikre sig ”den gode kemi”. FDIH giver tommel op, og inviterede erhvervsministeren på besøg hos Legeakademiet.dk, der har styr på sikkerheden i legetøj.

”Vi skal kunne beskytte danske forbrugere mod farligt legetøj, farlige maskiner og ulovligt fyrværkeri, uanset om de handler i en dansk butik eller i en webshop i Kina,” siger erhvervsminister Simon Kollerup om sit nye lovforslag om produkter og markedsovervågning. Loven skal gennemføres næste år, og den gør det lettere at foretage kontroller og straffe butikker, som sælger ulovlige produkter. 

Hos FDIH bliver forslaget modtaget med glæde.

”Vi har i lang tid peget på problemet med dårlige og farlige produkter fx fra kinesiske webshops, så dette er et vigtigt skridt. Der skal være lige krav til produktsikkerhed uanset, hvor de kommer fra. Så vi er glade for ministerens initiativ,” siger direktør Niels Ralund, FDIH.

I anledning af forslaget havde FDIH inviteret ministeren på besøg hos Legeakademiet, hvor der er styr på sagerne.

Ved virksomhedsbesøget viste stifterne Jane Vestergaard og Ann Riemer erhvervsministeren og erhvervsordfører Victoria Velasquez (EL) rundt blandt sansegynger, livagtige dukker, krumme agurker – i plast – app-aktive t-shirts og meget andet.

Simon Kollerup på besøg hos Legeakademiet

Legeakademiets lækre og sikre produkter imponerer både Simon Kollerup (S)og Victoria Velasquez (EL)

Alle produkter er testet igennem og sikre. Alligevel har Ann Riemer og Jane Vestergaard oplevet, at deres varer bliver ramt af dårlige historier, når en webshop i Asien sælger elendige kopier af de gode varer. Så ”legetanterne” – som de betegner sig selv, hilser den kommende lov velkommen.

”Det skal være tydeligt for virksomhederne, at det ikke kan betale sig, ikke at spille efter reglerne,” siger Simon Kollerup og forklarer, at lovforslaget udspringer af en ny EU-forordning om produktsikkerhed.

I lovforslaget får Sikkerhedsstyrelsen mulighed for anonym kontrol, såkaldt ’mystery shopping’, i webbutikker, på sociale medier og i andre internet-fora, hvor der handles med forbrugerprodukter. Derudover bliver der mulighed for at blokere online salgskanaler, som overtræder reglerne, ligesom bøderne for at overtræde reglerne hæves.

Det støtter FDIH, som også glæder sig over, at ministerbesøget kastede endnu et møde af sig.

”Vi har en masse at diskutere med Simon Kollerup, så det var yderst positivt at bruge nogle timer med ham.  Jeg ser frem til vores næste møde.”

Gå efter god kemi

Julen nærmer sig, og det betyder det sædvanlige gaveræs, som mange klarer hjemme fra sofaen med fingrene på tasterne. Det er smart, især hvis man som kunde sætter sig ind i, hvor og hvad man køber. Julestemningen fordufter dog hurtigt, hvis der er udslet, kløe og rindende øjne, når gaverne pakkes op.

FDIH har derfor sammen med flere organisationer og Miljøstyrelsen drøftet alt ”det farlige”, som nogle produkter indeholder.  Det er endt med kampagnen ” Gå efter god kemi”, der skal oplyse forbrugere om risikoen for farlig kemi, når man shopper online, specielt uden for EU. Kampagnen er netop skudt i gang.

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik