FDIH og Dansk Erhverv i fælles opråb: Fjern momsbagatelgrænsen nu

Skattemyndighedernes kontrol har vist, at der ikke bliver betalt moms af størstedelen af de millionvis af pakker, der kommer fra Kina. Der er brug for politisk handling for at sikre fair konkurrence mener Dansk Erhverv og FDIH.

På kun tre år er antallet af pakker fra Kina til danske forbrugere tredoblet, og sidste år landede der godt 43.000 pakker fra Kina i Danmark. Hver eneste dag.

Dansk Erhverv og FDIH har længe påpeget, at det er problematisk, hvis der ikke bliver betalt moms af de mange pakker, da det giver de udenlandske virksomheder en urimelig fordel i konkurrencen mod danske virksomheder. 

Efter pres fra de to erhvervsorganisationer har Skattemyndighederne derfor foretaget fire kontrolaktioner, hvor de har åbnet 6.000 tilfældige pakker for at se, hvor stort problemet er.

Størstedelen af de undersøgte pakker havde en værdi på under 80 kr., som er grænsen for, hvornår netbutikker og platforme fra 3. lande kan undlade at betale moms. Dertil kommer, at flere havde snydt ved at angive forkert værdi eller angive at der var tale om en ”gave”, selvom det var til eget forbrug.

Resultatet af kontrolindsatsen får Dansk Erhverv og FDIH til slå alarm:

”Vi er glade for, at Skattemyndighederne har fulgt vores opfordring og gennemført en kontrolkampagne, men resultatet bekræfter desværre vores bange anelser, når størstedelen af alle pakker kan slippe igennem uden der betales moms. Det svarer til mange millioner pakker årligt, hvor der ikke bliver betalt moms. Danske virksomheder betaler moms uanset varens værdi og de udkonkurreres på et helt urimeligt grundlag” siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

”Danmark skal følge Sverige og Norge og fjerne momsbagatelgrænsen nu. Det kan ikke vente til, at EU indfører fælles regler i 2021. Det har vi længe forgæves forsøgt at forklare Skatteministeren. Men nu bliver han og alle andre ansvarlige beslutningstagere nødt til at se realiteterne i øjnene og gøre noget ved problemet. Med mindre de altså ønsker, at de danske butikker skal dreje nøglen om,” tilføjer Niels Ralund, administrerende direktør i FDIH.

Danmark skal følge Sverige og Norge og fjerne momsbagatelgrænsen nu. Det kan ikke vente til, at EU indfører fælles regler i 2021. Det har vi længe forgæves forsøgt at forklare Skatteministeren

Se mere om de kommende EU-regler

Mange små pakker er ikke bæredygtigt – hverken for danske virksomheder og miljøet

De mange millioner pakker med en reel værdi på under 80 kr. er ikke kun udtryk for, at de kinesiske virksomheder kan producere billigere end de danske. Det skyldes også, at en forældet postaftale giver store rabatter på fragten til virksomheder, der sender fra Kina og andre tidligere ulande. Derfor kan det svare sig for dem økonomisk at opdele en ordre i flere mindre pakker.

”Den forældede postaftale tvinger Post Danmark til at give forsendelser fra Kina og andre tidligere ulande rabat, så det i dag koster langt mindre at sende en pakke fra Beijing til Ballerup end det gør for en dansk netbutik at sende fra Horsens til Hirtshals. Det taber Post Danmark på, og det giver højere fragtpriser for danske netbutikker. Det er tude tosset” forklarer Niels Ralund.

I dag koster det langt mindre at sende en pakke fra Beijing til Ballerup end det gør for en dansk netbutik at sende fra Horsens til Hirtshals. Det taber Post Danmark på, og det giver højere fragtpriser for danske netbutikker. Det er tude tosset.

”Der tales med god grund meget om bæredygtighed og beskyttelse af klimaet, men det er jo alt andet en bæredygtigt, at der bliver sendt unødvendigt mange fly på vingerne, fordi de er fyldt med en helt masse små pakker” supplerer Henrik Hyltoft.

Læs mere om sagen i Børsen

Behov for målrettede kampagner

Selvom både Dansk Erhverv og FDIH er glade for, at myndighederne er begyndt at kontrollere e-handlen fra 3. lande, peger de på, at Skatteministeriets undersøgelse ikke er repræsentativ, og at man ikke er gået målrettet efter dem, man ved snyder. Ligesom man har udeladt forsendelser af høj værdi. Derfor er dette kun er begyndelsen.

”Dansk Erhverv har de sidste år løbende givet skattemyndighederne konkrete eksempler på udenlandske netbutikker og e-handelsplatforme, der åbenlyst snyder med momsen. Der er brug for en målrettet indsats mod dem, der snyder – og myndighederne skal også se på dem, der sælger dyrere varer,” siger Henrik Hyltoft.

”Vi er helt enige i, der er brug for at se på momssnyd via e-handelsplatforme. Det er alt for let at snyde her, og vi ser ingen grund til, at der skal gå flere år, før de store e-handelsplatforme, der jo tjener styrtende med penge, bliver holdt ansvarlige,” slutter Niels Ralund.

Kommentarer

20. mar 2019 Jan

Jeg vil lige sende skatteministeren ansøgning om fritagelse for moms ind til 2021. Det må da være kun rimeligt - vi har jo ligestilling og fair konkurrence her i Danmark, ikke. Jeg forventer det bliver et klar ja. ;) Hilsen jan. www.sexnetto.dk

20. mar 2019 Henrik Theil/FDIH

@Jan - Det er en rigtig god ide, som andre måske kan lade sig inspirere af. Så hører skatteministeren jo også om fair og lige konkurrence fra andre end FDIH. Hans mailadresse er på SKATs hjemmeside, men ellers er den her: min@skm.dk

20. mar 2019 Ole Andersen

Fin video i har lavet. Tænker at det ville være godt hvis man sætter lidt tal på hvor mange mill. statskassen går glip af. Hvis hver pakke har en værdi af 60 kr. med fragt, så går vores fælleskasse glip af godt 600.000 alene i moms pr. dag Pr. år er det så ca. 235 mill. Hvor mange syge kan behandles på vore hospitaler for de penge? Hvor mange svage og udsatte kan hjælpes for de penge? mvh Ole Andersen

20. mar 2019 Christian Westergaard

Det Ole sagde!!!

22. mar 2019 Ole Nielsen

En omvendt bagatelgrænse, hvor man sætter pakken til minimum 100 kr. vil være fair og også give en global miljøgevinst. Da det er uden for EU , er der frit slag for national lovgivning.

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik