EU vil sikre fair konkurrence og lettere momsbetaling med nye regler

Nye EU-regler skal sikre fair konkurrence, mindre bureaukratisk bøvl og tage hånd om det stigende problem med manglende momsbetaling. God idé, men hvorfor skal vi vente til 2021 med at handle på et akut problem, lyder det fra FDIH.

E-handlen og den generelle digitale udvikling er løbet fra reglerne om momsbetaling, og det koster de europæiske statskasser penge. Mange penge.

Ifølge EU går medlemslandene hvert år glip af 5 mia. Euro, fordi der ikke bliver betalt den korrekte moms, når der bliver handlet på tværs af grænserne via nettet. Det nuværende system er også muligt at udnytte for virksomheder, der ikke ønsker at betale den korrekte moms.

Derfor er det positivt, at EU-landenes finansministre i dag har skrevet under på nye og forenklede momsregler, som skal træde i kraft fra januar 2021, mener FDIH’s adm. direktør, Niels Ralund.

”Det er bedre sent end aldrig. Vi har længe kæmpet for et enklere system, der skal gøre det lettere for virksomheder at betale moms og samtidig mindske risikoen for momssnyd.”

De nye regler betyder, at netbutikkerne, der sælger fysiske varer, skal beregne moms efter satsen i købers hjemland, når butikken samlet sælger for mere end 10.000 euro (75.000 kr.) årligt til andre EU-lande.

Det svarer til momsreglerne ved salg af services over grænserne, kendt som MOSS, Mini One Stop Shop.  Reglerne skal sikre lige konkurrence mellem høj- og lavmoms lande og mindske muligheden for at snyde med momsbetalingen.

Det er bedre sent end aldrig. Vi har længe kæmpet for et enklere system, der skal gøre det lettere for virksomheder at betale moms og samtidig mindske risikoen for momssnyd

Samtidig bliver det mere enkelt for den enkelte virksomhed at registrere og afregne moms til andre EU-lande, da virksomheden fremover kan nøjes med at lade sig momsregistrere i sit hjemland, og så vil den registrering også gælde i resten af EU's medlemslande.

”Det kan forhåbentligt fjerne noget af det bureaukratiske bøvl, som ifølge mange virksomheder betyder, at de ikke går i gang med eksporten,” vurderer Niels Ralund.  

Slut med momsfritagelse

Et centralt element i de nye regler er også, at grænsen for, hvornår virksomheder i lande uden for EU skal betale moms forsvinder. Grænsen er i øjeblikket 22 Euro, og det kommer især asiatiske lande til gavn.

”Det vælter ind med billige pakker fra Asien, der ikke bliver betalt moms af. Det er en kæmpe fordel for de asiatiske virksomheder, for danske virksomheder skal jo betale moms ved hver vare,” siger Niels Ralund.

Han mener, at problemet med manglende momsbetaling er så akut og stort, at Danmark ikke bør vente på de nye regler og i stedet gøre som Sverige, der allerede har fjernet bagatelgrænsen.

”Sammen med Dansk Erhverv har vi i lang tid kæmpet for, at Skatteministeren ville gøre som svenskerne, for det er altså et kæmpe problem for danske virksomheder. Desværre henviser ministeren til de kommende EU-regler, så vi frygter, at det bliver en undskyldning for ikke at gøre noget ved problemet nu.”

Det vælter ind med billige pakker fra Asien, der ikke bliver betalt moms af. Det er en kæmpe fordel for de asiatiske virksomheder, for danske virksomheder skal jo betale moms ved hver vare

Norge og Østrig har også anerkendt problemet og vil også fjerne bagatelgrænsen før 2021.

Markedspladserne skal også betale moms

EU zoomer med de nye regler også ind på de store, internationale markedspladser, som snupper en stadig større del af e-handlen. Markedspladser som Amazon og eBay bliver med de nye regler betragtet som sælgere, når europæiske forbrugere gennem markedspladsen køber produkter med en værdi på op til 150 Euro fra en virksomhed uden for EU. Det samme gælder uanset pris, hvis sælger benytter et af markedspladsens europæiske lagre.

”Det er godt, at der kommer fokus på markedspladserne, for det er dokumenteret, at virksomheder uden for EU bruger markedspladserne til at sælge til europæiske forbrugere uden at betale moms, og det er jo ikke fair,” slutter Niels Ralund.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik