Tjek om dine betalinger lever op til nye PSD2-regler inden september

Betalingsdirektivet PSD2 kræver højere sikkerhed for digitale betalinger fra 14. september 2019, så netbutikker bør tjekke med deres betalingsleverandører, om deres betalinger fortsat kan gennemføres

Den sidste del af PSD2 (BetalingServicedirektiv 2) træder i kraft i den 14. september 2019, og herefter skal digitale betalinger opfylde kravene til ”stærk kundeautentifikation”. Der skal altså foregå en fler-faktor godkendelse ved digitale betalinger, så der er styr på, hvem der betaler, og/eller på hvilket grundlag fx ved abonnementsbetalinger, der betales.

”Betalingsreglerne regulerer formelt den finansielle sektor, men de får afgørende betydning for, hvilke typer betalinger netbutikker kan tage imod. Selv om PSP’ere og andre udbydere nok skal informere deres kunder, så bør netbutikkerne allerede nu tage fat i deres PSP og tjekke om deres betalingsløsninger er i orden. Det vil mildt sagt være skidt for en netbutik at ”gå i sort” efter sommerferien, forbi man ikke tage imod betalinger” siger kommunikationschef Henrik Theil, FDIH.

FDIH forventer, at betalinger foretaget under Verified by Visa, Dankort Secured by Nets og MasterCard SecureCode samt MobilePay vil blive betragtet som ”sikre”. Ligeledes vil tilbagevendende betalinger med direkte korttræk (fx abonnementer), kunne fortsætte uændrede, når de er oprettet med sikker identifikation.

FDIH følger løbende op med Finanstilsynet og de finansielle udbydere om, hvordan reglerne påvirker deres betalingsløsninger, så vi kan få mere konkrete meldinger om det danske marked.

 

Opdatering pr. 6. juni 2019

Nationalbankens Betalingsråd har  nu udsendt et notat om betalingsreglerne "Internetforretninger skal være særligt opmærksomme på nye EU-regler for betalinger". 

Grundlæggende er budskabet, at netbutikkerne skal kontakte deres betalingsudbyder/PSP og sikre sig, at de også kan modtage betalinger efter 14. september 2019. Betalinger uden stærk kundeautentifikation (SCA) må ikke gennemføres efter 14. september 2019, og det er et lovkrav som PSP, indløser og kortudstedere skal leve op til. 

Det gælder alle onlinebetalinger mellem forretning og kunde over 225 kr. skal være sikre. Det betyder, at der skal anvendes mindst to faktorer ved godkendelse af en onlinebetaling. De to faktorer skal være noget, betaleren ved - fx et password samt noget som betaleren er fx fingeraftryk eller betaleren har fx et betalingskort.

"For mange netbutikker betyder det ikke de store forandringer, hvis de allerede tager i mod Dankort Secured by Nets,  MobilePay eller 3D Secure løsninger for enten Visa eller MasterCard. Der er dog ikke valgfrihed, da det er lovkrav.  Så jeg kan kun gentage det gode råd om, at man som netbutik allerede nu tjekker sin betalingsløsning. Det vil være skidt at få afvist sine betalinger efter 14. september 2019," siger Niels Ralund.   

Der kommer til at blive sendt mange flere sms'ere med koder, når reglerne træder i kraft. Kravet om at det omfatter alle betalinger, og den lavere beløbsgrænse på 225 kr. pr. betaling end på Dankort Secured by Nets gør, at kunderne oftere får engangskoder.  

Se det nye notat Nationalbankens Betalingsråd her

 

Kommentarer

11. jun 2019 Martin

Tjek op på betalingssikring

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik