SCA træder snart i kraft: kan din netbutik modtage betalinger efter 14. september 2019?

Betalinger skal være mere sikre fra 14. september, og netbutikker kan risikere at få afvist betalinger, hvis deres betalingsløsninger ikke er opdaterede. Tjek med din PSP, om du er klar til SCA

Den sidste del af PSD2 (Betaling Service Direktiv 2) træder i kraft i den 14. september 2019, og herefter skal digitale betalinger opfylde kravene til ”stærk kundeautentifikation” (SCA). Derfor skal netbutikkerne sikre, at deres betalingsløsninger opfylder kravene, så tjek hos din PSP om din betalingsløsning er SCA-klar.

Selve direktivets lovtekst er ikke specielt klar og forståelig, og derfor er der stillet flere hundrede spørgsmål om tolkning af bestemmelserne til den Europæiske Bankmyndighed (EBA), der har formuleret direktivteksten. Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål, men de vigtigste – set gennem e-handlens briller – er besvaret.

FDIH har fulgt og følger løbende op med Finanstilsynet og de finansielle udbydere om, hvordan reglerne påvirker deres betalingsløsninger, så vi kan få mere konkrete meldinger om det danske marked. Der tegner sig nu et billede af, hvordan bestemmelserne vil påvirke betalingsmarkedet.

Betalingsreglerne regulerer den finansielle sektor, men de får direkte effekt på detailhandlens betalinger, især e-handlen. Finansielle virksomheder som Nets, PSP’ere, banker og andre, der alle har en rolle i betalingsstrømmen kan fra 14. september afvise betalinger, der ikke lever op til Strong Customer Authentification (SCA) krav. Der er ikke mulighed for at vælge SCA fra, da der er tale om et direktiv, der gennemføres i hele EU.

SCA kræver en fler-faktor godkendelse ved digitale betalinger, så der er styr på, hvem der betaler, og/eller på hvilket grundlag fx ved abonnementsbetalinger, der betales.

Det gælder alle onlinebetalinger mellem forretning og kunde over 225 kr., som skal være sikre. Det betyder, at der skal anvendes mindst to faktorer ved godkendelse af en onlinebetaling. De to faktorer skal være noget, betaleren ved - fx et password samt noget som betaleren er fx fingeraftryk eller betaleren har fx et betalingskort.

For mange netbutikker betyder det ikke de store forandringer, hvis de allerede tager imod Dankort Secured by Nets, MobilePay eller 3D Secure løsninger for enten Visa eller MasterCard

SCA-krav gælder betalinger over 30 Euro eller 225 kr., og det er en lavere beløbsgrænse end Dankort Secured by Nets’ 450 kr. Kunderne kan derfor se frem til flere SMS med engangskoder, og netbutikkerne skal huske at informere om de nye betalingsvilkår.

Abonnementsbetalinger, hvor virksomheden efter aftale med kunden trækker beløb via kort eller på anden måde, vil ikke være omfattet af SCA-kravene. Her giver abonnementsaftalen en sikkerhed for identifikation af betalingen, og så regulerer bestemmelserne i øvrigt ikke betalinger, hvor modtageren (virksomheden) iværksætter betalingen uden deltagelse af betaleren.

Nationalbankens Betalingsråd har for nylig udsendt et notat om betalingsreglerne "Internetforretninger skal være særligt opmærksomme på nye EU-regler for betalinger".

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik