Vestager giver Mastercard bøde på 570 mio. Euro

Europa-Kommissionen har med Margrethe Vestager i spidsen idømt Mastercard en bøde på € 570 566 000, fordi den globale kortudbyder har begrænset virksomhedernes adgang til bedre vilkår, der tilbydes af banker etableret i et andet land inden for EU.

Mastercards regler har tidligere forhindret den europæiske detailhandel i at finde bedre vilkår og priser hos banker i andre EU-lande, når de vil modtage betalingskort. Det har nu udløst en bøde fra EU-kommissionen på 570 mio. euro. (ca. 4,2 mia. DKK)

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager udtaler:

"Europæiske forbrugere bruger betalingskort hver dag, når de køber mad eller tøj eller foretager køb online. Ved at forhindre detailhandlere i at shoppe efter bedre vilkår, som bankerne tilbyder i andre medlemsstater, hævede Mastercards regler kunstigt omkostningerne ved kortbetalinger. Det skader forbrugere og detailhandlere i EU. "

Mastercard er den næststørste betalingsordning – under navnene Maestro og Mastercard -  i EU, målt på antal udstedte kort og værdien af transaktionerne. Ordningen fungerer som en platform, hvorigennem udstedende banker giver kortindehavere betalingskort, sikrer afslutningen af ​​kortbetalingstransaktionen og overfører midler til detailhandlerens bank.

Kortbetalinger spiller en central rolle i det indre marked, både for indenlandske transaktioner og for betalinger over grænserne eller via internettet. Europæiske forbrugere og virksomheder foretager mere end halvdelen af ​​deres ikke-kontante betalinger via kort.

I april 2013 indledte Kommissionen en formel antitrust-undersøgelse mod Mastercard. Kommissionens undersøgelse viste, at på grund af Mastercard's grænseoverskridende overtagelsesregler betalte detailhandlere mere i bankgebyrer for at modtage kortbetalinger, end hvis de havde haft fri adgang til at shoppe efter lavere priser.

Derfor konkluderede Kommissionen, at Mastercards regler forhindrede detailhandlerne i at opnå lavere gebyrer og begrænsede konkurrencen mellem banker på tværs af grænserne i strid med EU's antitrustregler. Overtrædelsen ophørte, da Mastercard ændrede sine regler.

Hele Kommissionens meddelelse kan læses her 

Del med dit netværk

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Esben Carbac Hansen
Salgsansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Anna Risbjerg Omann
Studentermedhjælper - medlemsservice
Andrea Skou Pojezny
Studentermedhjælper - event
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen