SEO-rådgiver advarer netbutikker: Drop jeres blackhat-marketing, før det er for sent

Risikoen for at blive straffet af Google bør få SEO-bureauer og netbutikker til at holde nallerne fra den omdiskuterede marketingmetode PBN, lyder det fra tidligere blackhat-rådgiver. Det er kun problematisk, hvis man misbruger metoden, vurderer en anden SEO-ekspert.

 Vi har slettet alle kommentarer, da det hele tog en drejning, som vi absolut ikke kan stå på mål for, og hvor personangreb langt overskyggede det faglige. Artiklen består, og vi vil nu kigge nærmere på, om noget kan præciseres. Vi vil gerne slå helt fast, at hverken Jimi Hove eller Henning Madsen på nogen måde har købt sig til links eller artikel. Vi overvejer, om kommentarsporet skal åbnes senere.

Søren / FDIH

Hvor gemmer man bedst en hemmelighed? Side 2 på Google.

Sådan lyder en gammel SEO-joke, der også rummer på en del sandhed: Er du ikke på side 1 på Google, så finder kunderne dig ikke.

Kampen for at nå til tops på Google er hård, og det får ifølge SEO-rådgiveren Jimi Hove nogle SEO-bureauer og netbutikker til at bruge den risikable og omdiskuterede strategi Private Blog Network (PBN).

PBN er betegnelse for et netværk af blogs og hjemmesider, der linker til eksternt indhold og produkter.

Problemet med PBN opstår, hvis SEO-bureauerne (eller andre) opretter eller køber sig ind i pseudo-netværk af blogs med det ene formål at sælge eller købe links, der skal sikre netbutikken (bureauets kunde) en bedre placering på Google.


Google vil ikke have hængende på sig, at det er muligt at snyde sig til tops, for så ryger deres troværdighed. Derfor vil de slå hårdt ned på dem, der køber sig til links, og det kan få meget alvorlige konsekvenser for netbutikkerne.

Det er nemlig i strid med Googles retningslinjer at sælge og købe links for at få en bedre placering, og hvis søgegiganten opdager, at du forsøger at snyde, så bliver du straffet. Det forklarer Jimi Hove, der tidligere har benyttet metoden, som også kaldes Blackhat-SEO.

”Google vil ikke have hængende på sig, at det er muligt at snyde sig til tops, for så ryger deres troværdighed. Derfor vil de slå hårdt ned på dem, der køber sig til links, og det kan få meget alvorlige konsekvenser for netbutikkerne. Jeg har set netbutikker, der kom i bad standing hos Google og mistede al deres trafik og derfor måtte fyre medarbejdere, fordi de blev snuppet i at købe links. Vi har ikke set det i Danmark endnu, men det kommer vi til. Det er jeg helt overbevist om.”

Har du set vores SEO-guide?

Selv om metoden er yderst risikabel, så er den ifølge Jimi Hove også meget udbredt. Han henviser blandt andet til grupper på Facebook, hvor der flittigt bliver købt og solgt links.

”Det er udbredt, fordi gevinsten er stor, men når Google optrevler de her netværk og sider, så kommer det til at gøre meget ondt på rigtig mange netbutikker. Også dem, der måske slet ikke ved, at deres SEO-bureau bruger metoden.”

Han understreger, at han ikke er ude på at hænge nogle bureauer ud.

”Jeg har selv brugt metoden, så jeg skal ikke være hellig, men jeg vil gerne gøre især netbutikkerne opmærksomme på, at det er en meget risikabel metode, som de kan blive hårdt straffet for. Derfor bør ansvarlige bureauer også begynde at ændre strategi og i stedet fokusere på at skabe sund SEO, der overholder Googles retningslinjer.”

Læs mere: Interflora i UK blev straffet af Google.

Chefjurist: Det kan være ulovligt, hvis der er tale om skjult reklame 

FDIHs chefjurist, Tina Morell, har kigget nærmere på sagen. Det er hendes umiddelbare vurdering, at det ikke er i strid med loven at købe eller sælge links. Bruger man links i tekster, der henvender sig til forbrugere, skal man dog overholde markedsføringslovens regler om reklameidentifikation.  

”Hvis der er reklamelinks i en artikel eller et blogindlæg, der henvender sig til forbrugere, så skal det tydeligt fremgå, at der er tale om reklame. Ifølge Forbrugerombudsmanden skal sådanne links markeres som reklamelinks eller annoncelinks oven over linket eller i direkte forlængelse af linket.”

Hvis ikke det fremgår tydeligt, risikerer man at bryde markedsføringsloven.

På trods af, at loven er klar, ”glemmer” en meget stor del af Blackhat-brugerne at skrive reklame eller sponsoreret indhold, siger Jimi Hove.

”Jeg vurderer på baggrund af min erfaring, og det jeg ser rundt omkring, at der i 99 % af tilfældene ikke bliver angivet, at der er tale om købte links. Hvis der står sponsoreret eller reklame, så rangerer Google det lavere, og det er bureauerne ikke interesserede i. Derfor bryder de bevidst lovgivningen.”

SEO-ekspert: Der er nuancer

Henning Madsen fra InboundCPH er en af landet førende SEO-eksperter. Han kender også til PBN og er enig med Jimi Hove i, at det kan være yderst problematisk at benytte sig af metoden for at opnå højere placering på Google, og at det strider mod Googles retninslinjer. Derfor advarer han også på det kraftigste mod blackhat-SEO. Han understreger dog, at der er væsentlige nuancer, når man diskuterer PBN.

”Hvis du opretter spamblogs med det ene formål at sælge links, så er det misbrug af PBN, og det er yderst problematisk, og Google vil straffe dig hårdt, hvis det bliver opdaget. Men hvis du derimod linker fra sider med godt og relevant indhold, så skal man ikke være nervøs for, at Google vil straffe dig.”

Hvis du opretter spamblogs med det ene formål at sælge links, så er det misbrug af PBN, og det er yderst problematisk, og Google vil straffe dig hårdt, hvis det bliver opdaget.

Nuancerne handler også om, at Google kan se forskel på brug og misbrug.  

”Google kan godt gennemskue det, hvis dine links kommer fra en skodside med en masse indhold og links, der peger i øst og vest, men hvis det er en god side med relevant indhold, så er det en anden snak. Derfor tror jeg også, at Google vælger at slå ned på nogle af de alvorlige misbrugssager for at statuere nogle eksempler fremfor at slå ned på alle sider, der bruger PBN.”

Henning Madsen giver et eksempel på god PBN, som Google efter hans vurdering ikke vil slå ned på.

”Hvis jeg driver et rejsebureau, så er det smart at få links fra en side, der skriver om rejser. Jeg kan selv oprette en rejseblog med relevante artikler, eller jeg kan hyre en rejseblogger til skrive om rejser til Bali og henvise til min side. Det vil i mine øjne være ok, så længe jeg selvfølgelig overholder markedsføringsloven om skjult reklame.”

Ifølge SEO-eksperten er det set med Googles briller svært at vurdere, om der er tale om købte links.

”Hvornår har man betalt for et link og dermed overtrådt Googles retningslinjer, og hvornår har man betalt for, at en nogen – eventuelt en journalist – skriver en artikel om et rejsemål, der også indeholder et link til min rejseside?”

Negativ-SEO Kan udnyttes til at straffe konkurrenter

Blackhat-metoden åbner ifølge både Jimi Hove og Henning Madsen en anden mulighed for at snyde med SEO. Det handler om at få Google til at straffe konkurrenter for at bruge købte links – uden at de gør det.

”Jeg har indtil videre ikke hørt, at det er sket i praksis, og jeg tror heller ikke, at det bliver udbredt, men i teorien kan jeg oprette en masse spamblogs, der henviser til min konkurrents side. Så vil Google tro, at min konkurrent snyder med købte links, og så vil de straffe min konkurrent,” forklarer Henning Madsen.

Jimi Hove vurderer heller ikke, at netbutikker skal frygte metoden, som hører under betegnelsen negativ-SEO.

”Jeg tror, at Google vil se, at det er misbrug, og derfor skal man ikke frygte det. Hvis man opdager, at man er ramt af det, så skal man kontakte Google, og så vil det ordne sig.”

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik