LCIK: Politiets nye center mod svindel på nettet fik forrygende start

1500 anmeldelser om netsvindel på den første måned, og flere it-kriminelle får nu besøg af politiet. Politiets center mod it-relateret svindel, Landsdækkende Center mod It-relateret økonomisk Kriminalitet, er en succes fra første dag, og FDIH er meget tilfredse.

Det har været længe undervejs, men med det nye ”Landsdækkende Center mod It-relateret økonomisk Kriminalitet samler politiet nu alle anmeldelser om netsvindel ét sted. Det nye center har været en succes fra ”tyvstarten” den 3. december 2018, og der er bare på den første måned modtaget 1500 anmeldelser om svindel på nettet.

”Heldigvis er politiet jo gode til det med forkortelser, så vi kalder det LCIK i daglig tale,” bemærkede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i sin tale ved den officielle indvielse mandag den 8. januar 2019.

FDIH har i mange år ønsket en mere koordineret tilgang til anmeldelser og efterforskning, så enkeltsager om svindel mod netbutikker ikke bare blev henlagt af de forskellige politikredse p.gr.a. ressourcemangel. Af samme årsag har mange butikker opgivet at anmelde svindel, og det har nærmest været risikofrit at svindle forskellige netbutikker på tværs af politikredsene.

Ønsket er blevet hørt, så alle anmeldelser afleveres online i en selvbetjeningsløsning. Herefter står LCIKs godt 60 mand store stab med jurister, politifolk og andre i lokalerne i Valby for den indledende sagsbehandling og efterforskning, inden den kreds, hvor svindleren hører hjemme, får en samlet pakke med alle sagerne. Det giver bedre udsigt til flere besøg af politiet, så livet bliver mere surt for kriminelle på nettet.

”Vi er rigtig glade LCIK, og jeg noterede mig, at FDIH blev nævnt af Rigspolitichefen som en af de samarbejdspartnere, der også gennem FIT-samarbejdet har bidraget til processen med at etablere centret. Nu vil jeg kraftigt opfordre alle til at anmelde svindelnumre, så vi får fat i flest mulige kriminelle,” siger public affairs chef Henrik Theil, der repræsenterer FDIH i FIT, Forum mod IT-relateret Kriminalitet.

LCIK gik i drift den 3. december 2018 og frem til den 31. december 2018 har centret modtaget i alt 1.541 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet.
Anmeldelserne fordeler sig som følger:

  • Samhandel: 47% (fx privates handel via Facebook, Den Blå Avis, Gul og Gratis mfl)
  • Misbrug af kortoplysninger: 17%
  • Kreditbedrageri: 8%
  • Kontaktbedrageri mod private: 7%
  • Misbrug af adgang til netbank m.m.: 4%
  • Kontaktbedrageri mod virksomheder: 2%
  • Fuphjemmeside: 0,3%
  • Ransomware: 0,6 %
  • Andet: 14%

Du kan anmelde svindel via dette link 

Kommentarer

28. feb 2019 Tina Johannsen.

Hej ,jeg har talt med min bank og jeg skulle melde til jer p.g.a. nogle billede fra en hæveatomat hvor det er blevet hævet fra mit kort ved sydbank atomat men jeg har bank i broager sparekasse,min bank kan se at det er blevet hævet kl.5.00 om morgen den 6 februar. Angånede femliggelse af billlede. Kontakt Henning.Christens 74183838.

22. jul 2019 Rene Malmkvist

Jeg vil gerne anmelde et tricktyveri,begået af Danbes alarmer tlf nr 29868587.adr smedeholm 21 i herlev. De var hjemme hos mig,under påskud af at ville sælge mig en hjemme alarm. Under samtalen siger han,lige pludselig.Jeg skal lige låne dit nem id. Efter han er gået opdager jeg at han har oprettet et lån i Resurs bank på 17000kr i mit navn.pengene er hævet d 1/7. Jeg har talt med Danbes alarmer og de sagde. Du har selv udleveret dit nem id. Jeg har også talt med Resurs bank og fået et kopi af lånet.

5. aug 2019 Henrik Theil/FDIH

@rene og andre, der er udsat for svindel/tyveri mm. I skal anmelde via www.politi.dk. Her er der en anmeldelses blanket til LCIK. Vores omtale af LCIK er alene til information, og vi (FDIH) kan ikke tage imod anmeldelser.

5. aug 2019 Patrick Skovbo

Hej Jeg er blevet svindlet ved køb af Rolex ur, købt ved bank overførsel. 85000kr er beløbet der er svindlet for, og politiet har ikke tid til at se på sagen. jeg har navnet på de personer der har svindlet mig, og håber inderligt at i har tid til at kigge på sagen. dette vil kunne gå ud over mange andre. jeg kan kontaktes på 42671210 vh patrick skovbo

5. aug 2019 Henrik Theil/FDIH

@patrick Vi kan ikke gøre noget ved svindelsagerne - du skal bruge www.politik.dk og anmelde dér

5. sep 2019 søren

Hej Henrik Tak for indsatsen, det er rart at denne form for kriminalitet endelig bliver taget alvorligt. Jeg er stødt på en anden form for snyd: En dansksproget webshop fra Polen, som i øvrigt har været dansk i mange år, opfordrer køber til at angive en virksomhedsadresse som leveringsadresse. Hvilket skulle gør sælger istand til trylle momsen væk helt lovligt. Denne form for svindel og ulige konkurrence kan hverken anmeldes hos LCIK, SKAT eller andre steder hvor jeg har forsøgt. Har du en idé til hvem der vil/burde tage dette problem alvorligt?? mvh. Søren

9. sep 2019 Rene Malmkvist

Jeg vil gerne afmelde min tyveri anklage mod Danbes alarmer.Resurs bank har ordnet det for mig

25. sep 2019 Bente Lis Dietrich

Jeg har anmeldt den svindel jeg har været udsat for i maj 2019. Det eneste jeg har hørt til der er en bekræftelse og et sagsnummer. Gad vide hvilken bunke jeg er havnet i.?

25. sep 2019 Henrik Theil/FDIH

@Bente - Det er kun LCIK, der kan svare på det. Så tjek med dem

9. nov 2019 Tina F

Javel, da min mand blev offer for internetsvindel, ventede politiet uden at gøre noget i et helt år. Og så afviste ligeud og droppede os og skrev at sagen ikke er værd. Nu har de "et nyt center" for netsvindel ??? Meget morsomt. ha ha

11. nov 2019 claus hansen

Bliver det taget alvorligt? Så vil jeg også gerne høre fra jer

11. nov 2019 Henrik Theil / FDIH

Hej Tina og Claus - LCIK er jo netop skabt for at sikre en bedre efterforskning af svindel. Ved at samle anmeldelserne centralt skabes et overblik, som kan finde svindlere, der opererer på tværs af politikredse. LCIK har knapt fungeret et år, og der er allerede meget bedre resultater, end det som mange oplevede tidligere - inklusive netbutikkerne og Tinas mand. FDIH tror på, at når vi anmelder svindlen, så giver vi politiet de informationer, der gør, at flere sager på tværs af politikredsene bliver opklaret. Der vil stadig være enkeltsager, som bliver henlagt - præcis som fysiske indbrud, cykeltyverier mm Men vi tror på, at flere svindlere bliver fanget og vi bliver bedre til at beskytte os, fordi vi får et bedre kendskab til forbrydernes metoder. Ja til claus - Vi tager dette meget alvorligt.

31. jan 2020 Lukas Seerup Nielsen

Kære FDIH, vi er to unge mænd, der har fået en idé. Vi vil lave en app, hvor vi bl.a. hjælper med at formindske svindel i private handler. Private handler har den absolut største svindelsbyrde. Dét at bruge vores app ved NemID-identificering, holder ganske automatisk svindlerne væk fra app’en. De vil ikke være interesserede i at gøre brug af platformen, da det vil være en risiko at svindle med fuld gennemsigtighed. Skulle der omvendt være nogen, der ville forsøge at svindle - jamen så er indsigelsen i hænderne på LCIT. Vi har udarbejdet en forretningsplan, og vi er interesserede i et samarbejde med LCIT. Til start, kunne vi rigtig godt tænke os, hvis muligt, at vi kom i kontakt med jer omkring de juridiske udfordringer og. Vi har været i dialog med forskellige advokater, der finder casen super interessant, og vi kunne derfor godt tænke os at sætte et fysisk møde op med en fagperson fra FDIH. Tusinde tak for svar på forhånd. Mvh, Tomas og Lukas

20. aug 2020 Karin Miller

Hej jeg benytte anmeldelses linket om online køb hvor jeg ikke har modtaget min vare Når jeg følger jeres direkte link kommer der besked - fejl. Hvad kan jeg ellers gøre for at lave en anmeldelse ?

20. aug 2020 Carsten Rose Lundberg - FDIH

Hej Karin, Beklager den dårlige oplevelse. Politiet har efterfølgende ændret linket – her er det rigtige: https://politi.dk/anmeld/it-relateret-oekonomisk-svindel Tak fordi du gjorde os opmærksom på det – vi har selvfølgelig opdateret linket i artiklen.

24. aug 2020 Karin Miller

Hej igen Beklager men det link du har lagt i kommentaren laver samme melding Server Error in applikation Er det muligt at i sender et brugbart link i en mail tak Hilsen Karin

24. aug 2020 Carsten Rose Lundberg

Beklager Karin, men politiet har ændret linket igen (og uden at redirecte, fra det gamle 🙈) Her er det der virker lige nu https://politi.dk/anmeld/it-relateret-oekonomisk-kriminalitet

3. nov 2020 Peter

Jeg anmeldte svindel i maj mdr handel på dba Og fået at vide at jeg bliver kontaktet..men intet sker Jeg har leveret navn og tlf på manden - havde jeg selv en adr var jeg kørt derud for det her er jo helt til grin

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik