E-handel og moms: Østrig følger Sverige og Norge med fuld moms på varer fra 3. lande

Østrig har besluttet, at der fra 2020 skal betales moms af det fulde købsbeløb for varer købt via e-handel i Kina og andre lande uden for EU. Dermed følger Østrig, Sverige og Norges eksempel om moms på Kina-pakker. FDIH undrer sig fortsat over dansk tøven.

Den østrigske forbundsregering har besluttet, at online køb fra tredjelande bliver fuldt momspligtige fra første eurocent i 2020.

For øjeblikket er EUs generelle grænse for momsfritagelse på € 22, som omgås af især asiatiske onlineforhandlere med alle lovlige og ulovlige midler.

Den nye forordning skal træde i kraft fra 2020 og foregriber derfor EU's kommende moms-e-handelsreform, der efter planen skal træde i kraft i 2021.

Den østrigske beslutning vækker en vis misundelse hos FDIH, forklarer public affairs chef Henrik Theil.

”Vi undrer og ærgrer os i FDIH over, at den danske regering ikke fulgte først Sveriges, siden Norges og nu Østrigs eksempel. Det er unfair konkurrence, når danske virksomheder betaler fuld moms af alle varer, mens de asiatiske netbutikker undgår momsen med alle mulige krumspring, og der er ingen grund til at afvente EU.”

Vi undrer og ærgrer os i FDIH over, at den danske regering ikke fulgte først Sveriges, siden Norges og nu Østrigs eksempel.

Ecommerce Europe citerer den østrigske detailhandelsforening (Handelsverband) for, at der hvert år kommer 560 millioner pakker fra kinesiske postordreselskaber/netbutikker til EU. 97% af disse forsendelser er fuldt told- og momsfri i EU, da de kinesiske butikker har sat pakken til at have en værdi under € 22 (ca. 165 kr.), som er grænsen for momsfritagelse i EU*. Det østrigske Handelsverband vurderer samtidig, at en stor del af de resterende 3% dog også kommer ind i EU uden gebyrer.

Handelsverband vurderer, at den manglende afgiftsbetaling på stort set alle kinesiske pakker kun er mulig, fordi kinesiske netbutikker bevist angiver for lave værdier på ​​forsendelserne.

Vi mener ikke, at der skal være en bagatelgrænse. Det er unfair konkurrence over for virksomheder i EU, og beløbsgrænsen indbyder til snyd.

Den holdning deler FDIH, og derfor foreslår vi, at Danmark gør som Sverige, Norge og Østrig og helt fjerner bagatelgrænsen.

”Vi mener ikke, at der skal være en bagatelgrænse. Det er unfair konkurrence over for virksomheder i EU, og beløbsgrænsen indbyder til snyd, sådan som vi allerede ser det i dag,” fastslår Henrik Theil.

*Grænsen er fastsat af et EU-direktiv, men det muligt for de enkelte lande at fastsætte en anden grænse. Sverige har eksempelvis ingen grænse, og i Danmark er grænsen 80 kr.

Pressemeddelelse fra Handelsverband Ôsterreich (på tysk) https://www.handelsverband.at/presse/presseaussendungen/cross-border-ecommerce/

Kommentarer

24. jan 2019 Povl H Pedersen

Problemet er vel administration af opkrævningen. Hvis der ikke laves en self-service portal hvor man kan slippe for de 150kr i gebyr, så bliver det total kaos, hvor PostNord ender op med at måtte leje samtlige lagerhaller på Sjælland til pakker der afventer betaling, og til returvarer / varer til destruktion (i overgangsfasen). Der skal EU regler til. Alt af værdi jeg som privatperson køber fra Kina sendes i dag via Belgien, Tyskland og Holland. Tidligere har jeg modtaget via Scweiz, Sverige og Storbritanien. Man kan mod at betale ca. 3-10% få en "told&moms" forsikring hosde kinesiske webbutikker, dette er nok ud fra en risikovurdering, kombineret med at de tager noget fra deres overskud. Men generelt er priser på ting fra Kina steget, og alt af en hvis kvalitet har efterhånden globale priser, eller er ihvertfald oppe på samme pris som i USA. Så der er mindre og mindre der kan betale sig at købe der, specielt når man mister garanti, og skal vente 3-8 uger.

24. jan 2019 Povl H Pedersen

Vedr. snyd og bagatelgrænsen, så ved jeg ikke i hvilket omfang det bruges til snyd. Jeg har gennem det sidste år fået flere pakker tolddeklareret til USD 50 eller mere, som er gået lige igennem PostNords hænder fra Kina. Både med og uden tracking nummer. Så falsk deklaration er ikke nødvendigt. Det virker mere som varens beskaffenhed (størrelse, form, forsendelse) der afgør om den udtages til kontrol.

25. jan 2019 Henrik Forsstrøm

Godt i arbejder videre med denne vigtige sag, så vi kan få en fair konkurrence

25. jan 2019 Troels A.

Alle varer der kommer fra et ikke-EU land er underlagt moms, hvis købet overstiger 80 kr. i værdi. Problemet er vel i virkeligheden at der - stort set - ikke er nogen kontrol med alle pakker der kommer (fra Kina) og derfor virker konkurrencen skæv. De 80 kr. fra eller til er vel ikke specielt afgørende? Det er vel først ved fuld moms og reelle forsendelsesomkostninger lægges sammen at det ikke længere kan betale sig at anvende wish.com for den private bruger?

25. jan 2019 Povl Pedersen

Wish kan betale sig da de sælger brug og smid væk produkter af en kvalitet der ikke ville kunne sælges i DK. Kvalitetsprodukter fra Kina er kun momsen billigere og så mister man garantien. Men det meste af værdi sendes gennem andre EU lande med lavere risiko.

25. jan 2019 Henrik Theil/FDIH

Til alle - tak for kommentarerne. Det er en lidt tricky sag, men vi ser gode muligheder i den svenske model, hvor Wish sender en liste med stregkoder på allerede momsbehandlede varer (wish opkræver de svenske 25% moms hos kunden ved købet) så har PostNord i Sverge kun de ikke-momsede varer at behandle. De nedbringer behovet for lagerhaller :-) Det med standardstregkoder til grænseoverskridende forsendelser er på vej i det globale postsystem, så tingene vil blive nemmere på sigt. Men her og nu må det være en nul-grænse. God weekend

15. jul 2019 Thomas Jensen

Nej! Danmark burde i stedet rette ind efter EU grænsen på €22, og de danske netbutikker bør stikke piben ind. De fleste ting der købes fra Kina var der ingen der ville drømme om at betale 29 kr for i porto fra en dansk webshop. Vi skal da slet ikke kigge mod Sverige, der findes næppe noget mere tåbeligt, regelbundet, bureaukratisk pladderhumanistisk samfund. Jeg arbejder der til hverdag, og det står mig langt ud af halsen.

6. aug 2019 Karina

Misundelse afgift er det , og de ødelægger det for de 3 lande så snart kommer de vel også til dk . Den 80 kr regl er tåbelig , de skulle ha sat den til 140 -160 kr så ville breve falde . Dk er et dyrt land med høj skat og moms , sæt den som tysker ,nej uha da så mister de røde kr i kassen , og butikker i dk er alt for dyre de beder selv om folk ikke handler med dem , tag hobby ting dem sælger de 3 -4 gange dyre end de giver , klart mange køber i udlandet .

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik