LCIK er kommet godt fra land: Nu nytter det at anmelde svindel og IT-kriminalitet

FDIH har i årevis presset på for en central ny politienhed, der tager sig af svindel på nettet. Nu er ønsket opfyldt, og LCIK er blevet virkelighed, og derfor opfordrer FDIH netbutikkerne til at anmelde alle svindelsager, så vi kan få fokus på kriminaliteten og gang i opklaringen.

I december sidste år begyndte Landsdækkende Center for IT-relateret økonomisk Kriminalitet, LCIK, sit arbejde med at koordinere bekæmpelsen af svindel på nettet. Det er en sejr for danske netbutikker og FDIH, der længe har kæmpet for at få oprettet en central politienhed, der kan bekæmpe svindel mere effektivt.

”Vi har fået en central anmeldelsesplatform på nettet, hvor politifolk straks foretager den indledende efterforskning og koordinerer indsatsen med den politikreds, hvor den kriminelle holder til. Så alle sager skal anmeldes, for selv en ”lille” svindelsag kan være en vigtig brik, når der bygges et samlet sagskompleks op,” siger public affairschef Henrik Theil, FDIH. Han er FDIHs repræsentant i FIT, Forum mod IT-relateret Kriminalitet, der fungerer som sparringspartner til LCIK.

Oprettelsen af det nye center har været et centralt område for FDIH, da mange netbutikker tidligere har haft en oplevelse af, at det ikke nyttede at anmelde svindel, forklarer Henrik Theil.

”Vi må desværre konstatere, at mange netbutikker tidligere har opgivet at anmelde svindel, fordi det var bøvlet og ikke gav resultater. Nu har vi fået den enhed, der effektivt kan løfte opgaven, så vi opfordrer kraftigt til, at netbutikkerne anmelder svindel og kriminalitet, så vi får gang i opklaringsarbejdet.”

Arbejdet med få oprettet LCIK har været undervejs i flere år.

”Vi har henvendt os til alle fra justitsministeren og Rigspolitichefen til en række centrale politifolk for at vinde gehør for vores synspunkt. Heldigvis har der været vilje til at lytte og handle. Vores forventninger er nu, at det bedre overblik og opklaringsarbejdet vil give alle fra den enkelte butik til politiet en mere præcis viden om kriminaliteten, så forebyggelsen bliver bedre, og vi på sigt får et advarselssystem, så vi hurtigt kan reagere, når noget nyt og farligt dukker op.”

Allerede fra starten i december 2018, da de første anmeldelser tikkede ind hos LCIK, var der hurtigt resultater, og forskellige kriminelle hurtigt blev stoppet, selv om deres forbrydelser lå i forskellige politikredse.

Kampen mod kriminalitet har altid været en af FDIHs mærkesager, hvor der nu sættes et hak ud for en af målene. Den traditionelle kortsvindel er så småt på tilbagetog, men den erstattes af cyberattacks, CEO-fraud, ID-tyveri og meget andet. Der bliver også et track på årets E-handelskonference med fokus på svindel, hvor centerleder Trine Møller fra LCIK vil fortælle mere om den nye enhed.

Læs mere om FDIHs mærkesager  

Her kan du se, hvor dan du anmelder 

Her er mere om LCIK  

Kommentarer

22. aug 2019 Kåre Garsow

Hej. Jeg vil gerne høre, om min anmeldelse er blevet registreret. Jeg har været udsat for bedrageri, sagen blev anmeldt for en uge siden hos lokal betjenten her i Christiansfeld. Der blev afleveret kopi af handlen som dokumentation. Hans bank Nordea i Fredericia er også informeret om sagen.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik