EU: Snyd med moms fra tredjelande rammer EU's netbutikker

Snyd med moms rammer EU’s e-handel, da medlemslandene ikke kontrollerer moms af varer, der sælges fra netbutikker uden for EU. EU-revisionen uddeler hård kritik, og vurderer, at EU taber op mod 37 mia. kr. årligt.

EU’s Revisionsret uddeler i ny rapport en hård kritik af, at EU-landene tillader, at ikke-EU netbutikker sælger varer for gigantiske beløb til forbrugerne, og snyder med momsbetalingen.

I hovedparten af de 28 nuværende EU-lande gør man ikke noget ved snyderiet, hvor der et tag-selv-bord for globale netbutikker til at sætte værdien af deres varer så lavt, at de ikke skal afregne moms til EU. Rapporten konkluderer, at tabt moms beløber sig til op mod 5 mia. euro (37 mia. kr.)

Rapporten siger rent ud, at pæne EU-virksomheder står dårligt i konkurrencen med momssnydere fra Kina eller andre oversøiske lande. Den kritiserer også langt de fleste EU-lande, der åbenbart ikke kan eller ikke gider tage fat overfor snyderiet.

"Det eksisterende system afhænger af de erhvervsdrivendes vilje til at lade sig momsregistrere og betale den moms, der skyldes.

"Revisionsretten konstaterede svagheder i kontrollen med registreringer for ikke- EU-erhvervsdrivende. Det gjaldt i næsten 80 % af de sager, den gennemgik."

 "E-handlen er især sårbar over for svindel begået af ikke-EU-leverandører, hvilket stiller EU-erhvervsdrivende dårligere." 

 

”Det er desværre ikke overraskende nyt. Vi har i årevis peget på problemet med Kina-pakkerne, der sniger sig under den danske bagatel-grænse på 80 kr. Nu dokumenterer EU selv, at omfanget af snyderiet er stort i alle EU-lande, og hvad værre er, så er der stort set ingen lande, som gør noget ved det. Danske netbutikker og den europæiske e-handel konkurrerer altså på helt urimelige vilkår med resten af verden,” siger Niels Ralund, direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel.

De samme toner lyder fra Jacob Riisgaard, Coolshop, der i Dagbladet Børsen kalder rapporten for sommerens bedste nyhed. Direktør Jesper Boysen, Power, betegner i samme blad momssnyderiet som ”detailhandlens klimakatastrofe”, som uden handling nu betyder, at vi ingen butikker har om få år.

Skatteminister Morten Bødskov tror, at den kommende momspakke fra 2021 vil begrænse snyderiet, mens  politikere fra både Folketinget og Europa-parlamentet vil have sagen taget op i EU.

”Vi tror ikke på momspakken som løsningen. Der er stadig en bagatelgrænse, der kan fuskes med. Der skal være en 0-grænse, og der skal massiv kontrol til. Denne gang håber jeg inderligt på, at de gode politiske toner hurtigt kan omsættes til handling i lighed med den kontrol, som svenskerne har etableret. I FDIH har vi bidt os fast i denne sag, og vi følger den helt til dørs,” lover Niels Ralund.

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik