Nethandel med Dankort fejrer 20 års fødselsdag i dag.

Tilbageblik: Det er i dag 20 år siden, at det første køb med Dankort på nettet blev gennemført. Siden er det blevet til millioner af handler på nettet.

Et køb af en buket blomster over nettet hos Interflora.

Det lyder ikke usædvanligt, men det var noget ganske særligt fredag den 9. april 1999.

Denne dag købte Peter Max, administrerende direktør for PBS – det senere Nets – en buket blomster med daværende erhvervsminister Pia Gellerup som modtager. Og der fulgte et kort med, hvor direktøren takkede ministeren for en ændring af betalingsloven. Blomsterne var det første køb med Dankort på nettet nogensinde.

- I dag er det næsten umuligt at forestille sig en hverdag, hvor det ikke er muligt at bruge sit Dankort på nettet. Og det vidner i sig selv om, hvor stor en succes nethandel med Dankort har været siden blomsterbuketten i 1999, siger Jeppe Juul-Andersen, direktør i Nets med ansvar for Dankort.

Dengang havde kun hver tredje danske familie adgang til internettet hjemmefra, mens 93 procent af alle familier ifølge Danmarks Statistik har adgang til nettet i dag.

Hver tiende betaling nu på nettet

Den udvikling afspejler sig også i antallet af nethandler med Dankort. Tilbage i 1999 blev det til 87.688 transaktioner med Dankort over nettet, mens tallet steg til 128,1 millioner i 2018 – en næsten 1.500-dobling.

- Dankort har siden introduktionen som betalingsmiddel på nettet været med til at drive den udvikling, der har gjort Danmark til et af de mest digitale samfund i verden. Ikke mindst i forhold til nethandel, hvor vi har set en eksplosion, siden de første transaktioner med Dankort blev gennemført for 20 år siden, siger administrerende direktør Niels Ralund fra Foreningen for Dansk Internethandel.

I 2018 udgjorde transaktioner på nettet cirka 10 procent af alle transaktioner med Dankort. Samlet blev der foretaget 1,3 milliarder køb med Dankort online og i fysisk salg.

Fakta om Dankort på nettet

  • Den første transaktion med Dankort på nettet blev gennemført fredag den 9. april 1999. Samme dag åbnede 20 butikker for netbetaling med Dankort
  • Første år blev der gennemført 87.688 køb med Dankort, mens tallet alene for 2018 var 128,1 mio. – mere end de første 10 år til sammen
  • I 2018 udgjorde køb på nettet cirka hvert tiende Dankort transaktion
  • Siden september 2018 har det været muligt at bruge sin Dankort app til at betale i flere netbutikker – Bauhaus var først til at understøtte appen

Del med dit netværk

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Esben Carbac Hansen
Salgsansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Anna Risbjerg Omann
Studentermedhjælper - medlemsservice
Andrea Skou Pojezny
Studentermedhjælper - event
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen