Butikkerne har fået styr på reglerne om overvæltning af kortgebyrer

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har givet påbud til 45 virksomheder om at stoppe ulovlige betalingskortgebyrer, som de har opkrævet hos forbrugerne. Langt de fleste sager ligger i begyndelsen af 2018, hvor gebyrforbuddet trådte i kraft.

2018 blev indledt med et forbud mod at opkræve gebyr af kunderne, når de betaler med kort på nettet eller i en butik. Netbutikkerne havde ind til da haft mulighed for at overvælte gebyret for den enkelte betaling på kunden. Men de fælles EU-regler i Betalingsservicedirektiv 2 forbød fra 1- januar 2018, at kunden skulle betale kortgebyret.

 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i 2018 på baggrund af 221 henvendelser udstedt påbud til 45 virksomheder om at stoppe med at opkræve kortgebyrer.

”I lyset af antallet af butikker og ikke mindst betalinger, så synes jeg, at det er et lille antal påbud. Ikke mindst fordi 75% af påbuddene er udstedt i 1. halvår, hvor flere butikker var i gang med at omstille deres betalingssystemer til de nye regler, ” siger public affairs chef Henrik Theil, FDIH.

Tidligere var reglerne for kortgebyrer forskellige afhængig af, hvilket betalingskort forbrugeren brugte, og om forbrugeren handlede på nettet eller i en fysisk butik. Nu er kortgebyrer som udgangspunkt forbudt, og reglerne på nettet og i fysiske butikker er ens. For firmakort og enkelte korttyper, såsom fx American Express og Diners Club, kan der fortsat være kortgebyrer.

”Der er kun butikkerne tilbage til at betale kortgebyrerne, og den omkostning skal hentes hjem via priserne. Så alle kunder er i sidste ende med til at betale, uanset om de betaler med et billigt eller dyrt betalingskort,” konstaterer Henrik Theil.

Det var og er ubegribeligt for de fleste af FDIHs medlemmer, at kunden ikke skal betale omkostningerne ved det betalingsmiddel, de vælger. Det fremgår tydeligt af de mange spørgsmål og kommentarer til loven på FDIHs hjemmeside. 

Læs mere i vejledningen om kortgebyrer på forbrug.dk  

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Esben Carbac Hansen
Salgsansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Anna Risbjerg Omann
Studentermedhjælper - medlemsservice
Andrea Skou Pojezny
Studentermedhjælper - event
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen