Turen gik til Tyskland: Danske netbutikker kiggede Amazon over skulderen

Turen rundt på Amazons gigantiske logistikcenter og besøget hos fremadstormende About You stjal rampelyset på FDIHs medlemstur i Tyskland. Vi blev klogere på muligheder og udfordringer, lyder det fra deltagerne.

Ca. 1,5 mio. pakker om ugen ryger over disken på Amazons logistikcenter i Hamborg, der i travle perioder kan sende godt 500,000 pakker om dagen. Centret er arbejdsplads for 1700 medarbejdere og en masse robotter, der håndterer de 11000 varenumre og 40 mio. varer fordelt på 64000 kvadratmeter - og så er det blot ét af 12 logistikcentre i Tyskland.

Ja, der var flere gode grunde til, at de ca. 60 e-handlere, der deltog på FDIHs bustur til Amazon i Tyskland, havde svært ved at samle kæben op, da de kom ud af de topsikrede og topmoderne Amazon-gemakker.

Det var en fantastisk oplevelse og en drengedrøm at komme indenfor, og Amazon var overraskende nok meget åbne og forklarende.

-Niels Ralund

FDIH har kæmpet i otte måneder for at få adgang til logistikcentret, så de danske netbutikker kunne få en dybere forståelse for, hvad de er oppe imod. Billetterne blev solgt på kun tre timer, og de høje forventninger til turen blev indfriet, forklarer Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.

”Jeg kan kun sige mission completed. Det var en fantastisk oplevelse og en drengedrøm at komme indenfor, og Amazon var overraskende nok meget åbne og forklarende. Vi blev klogere, og jeg tror, at alle fik øjnene op for, hvad Amazon kan.”

Ifølge Niels Ralund var den efterfølgende snak i bussen et tydeligt bevis på, at besøget var en succes.

”Folk var begejstrede og imponerede. Der blev talt en masse om fascinationen og frygten for Amazon, men mindst lige så meget om, hvad vi kan lære af dem, så vi er klar til konkurrencen. Det var et af målene med turen, så det var en succes.”

Han bakkes op af Stefan Plenge fra nemlig.com, der med notesbog i hånden fik svar på en masse spørgsmål.

”Det var utroligt spændende, og Amazon var mere åbne, end jeg havde regnet med. Der var flere højdepunkter, men med et logistikperspektiv var det især interessant at se, hvordan de har minimeret alle former for friktion på lageret med enormt fokus på detaljen.”

”Hvis du tjener penge, skal du frygte Amazon”

Som optakt til besøget hos Amazon har FDIH spurgt medlemmerne, hvad de forventer af Amazons mulige indtog i Danmark. 8 ud af 10 netbutikker (78%) forventer, at Amazon vil snuppe markedsandele, og at indtoget vil føre til lukning af danske netbutikker.

Det er en reel frygt, forklarer Tarek Müller, der er medstifter af About You. Den 29-årige selverklærede nørd tog den danske delegation med storm, da han ydmygt løftede sløret for, hvordan About You er blevet til Europas hurtigst voksende netbutik, men han var også ærlig omkring Amazons indflydelse - i Tyskland sidder Amazon på knap 50 % af al e-handel.

Foto: Den danske delegation underholdes og imponeres hos About You

”I skal være så glade for, at Amazon endnu ikke har indtaget Danmark. Vi er paranoide, og alle, der tjener penge i Tyskland, frygter dem. De er så voldsomme. De er faktisk ikke særligt gode på modeområdet, men selv når Amazon er dårlige til noget, er de en kæmpe konkurrent.” 

Den fire år gamle modebutik har en værdi på mere end 1 mia. euro, beskæftiger over 500 medarbejdere og har lige landet en kæmpe investering fra Anders Holch-Povlsen.

I skal være så glade for, at Amazon endnu ikke har indtaget Danmark. Vi er paranoide, og alle, der tjener penge i Tyskland, frygter dem.

- Tarek Müller, About You

Andreas Matthes fra den noget mindre virksomhed Net-Versand har nogenlunde samme holdning til Amazon . Han sælger via markedspladsen, men advarer om, at man skal være klar på, at Amazon sætter reglerne. Når de vil.

”Det er fristende at gå på Amazon, for du kan lynhurtigt booste dit salg. Det skete også for os, men så begyndte Amazon at hæve prisen, og det blev mere besværligt at leve op til deres krav, og i dag tjener vi ikke på at være på Amazon. Jeg håber, at de bliver bremset, og at andre markedspladser kan tage kampen op imod dem, for deres vilkår er ikke fair for os andre.”

En af de butikker, der har taget konsekvensen af Amazons vilkår, er Hawesko, Tysklands største sælger af premium vine, som FDIH også var forbi. Vinbutikken er på Amazon, men det er snart slut, forklarer Thomas Hutchinson.

”Vi føler ikke, at afkastet er stort nok, og så har vi en mistanke om, at de snupper en masse information, som de kan bruge til at kopiere vores forretning. Der er ingen grund til at give vores værste konkurrent den information.”

Video: Ikke fra Amazons lager i Hamborg, men systemet er tilsvarende. 

Ikke fem fingre på kogepladen

Ifølge Niels Ralund understregede alle besøgene i Tyskland, at Amazon er en størrelse, man skal tage alvorligt. Det giver muligheder at benytte markedspladsen, men man skal forberede sig og have en klar strategi for, hvordan man vil tage tyren ved hornene.

”Jeg plejer at sammenligne det med en kogeplade. Du kan godt lægge et par fingre op, men du skal ikke smide alle fem fingre på pladen, for så risikerer du at brænde nallerne. Derfor er jeg også glad for, at jeg i bussen kunne høre, at der blev talt en masse om, hvordan de danske netbutikker kan udnytte Amazons muligheder til at øge eksporten  og samtidig tage kampen op herhjemme, når Amazon kommer.”

FDIH-bussen vendte torsdag aften tilbage til Danmark med en flok tilfredse og inspirerede medlemmer. Nedenfor kan du se nogle af deltagernes reaktioner. 

Video: Hør hvad Dennis Drejer, stifter af Rito.dk, synes om turen

Hør hvad Anne Marx, digital manager hos Arnold Busck, synes om turen.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik