Restriktive EU betalingskrav vil ramme kunder og e-handlen

Ecommerce Europe har publiceret et notat om Betalingsservicedirektiv 2, der klart tilkendegiver, at de kommende tekniske standarder for kundeidentifikation er ude af trit med virkeligheden, og de vil skade e-handlen.

Betalingsservicedirektiv 2 (PSD2) bliver nu suppleret af et sæt regulerende tekniske standarder (RTS) for stærk kundegodkendelse (SCA). De nye konkrete forslag er udformet af Den Europæiske Bankmyndighed (EBA), og de definerer specifikke sikkerhedsforanstaltninger, der kun blev generelt beskrevet i PSD2. De supplerende bestemmelser får fuld virkning i september 2019.

”Der er tale om et sæt tekniske standarder, der efter vores mening er alt for restriktive, og samtidig efterlader en række ubesvarede spørgsmål bl.a. om sikkerhedsfaktorer og tilbagevendende betalinger.  Det er afgørende, at de mange spørgsmål besvares, og at tilsynsmyndighederne sikrer en præcis og koordineret tolkning af bestemmelserne på europæisk plan, inden de træder i kraft,” siger public affairs chef Henrik Theil, FDIH.

EBAs tekst kan ikke stå alene, og en så restriktiv og ukoordineret fortolkning af RTS på SCA vil skade e-handlen og virksomhederne i EU.

- Henrik Theil

Henrik Theil er FDIHs medlem af arbejdsgruppen ”Innovation og betalinger” i Ecommerce Europe, der løbende har arbejdet med PSD2 og RTS-problematikken. Men EBAs udformning af bestemmelserne er for restriktive, og derfor er der behov for fortolkning af forslagene, så de balancerer sikkerhedsproblemer med kundeoplevelsen.

”EBAs tekst kan ikke stå alene, og en så restriktiv og ukoordineret fortolkning af RTS på SCA vil skade e-handlen og virksomhederne i EU. Det er derfor vigtigt, at fortolkningen af teksten skaber en balance mellem sikkerhedsproblemer og kundeoplevelsen,” fastslår Henrik Theil.

”Et eksempel på usikkerhederne i teksten er, at den kan tolkes, så tilbagevendende betalinger med betalingskort, fx mobilabonnementer, kræver en fuld sikkerhedsprocedure med 3D sms osv., hvis beløbet ikke er det samme hver gang. De usikkerheder skal fjernes med klare og harmoniserede fortolkninger i EU.”  

Dankort Secured by Nets bygger på en række af EBAs tidligere sikkerhedsanbefalinger, og det fungerer fint. Vi har set et massivt fald i svindlen med aflurede kortnumre og stjålne kort, og det er uforståeligt, at vi ikke kan fortsætte med den model.

- Henrik Theil

Ecommerce Europe bakker helt og fuldt op om behovet for at skabe sikre online betalinger, som er til glæde for såvel virksomheder som forbrugere. Der er eksempler på, at det sagtens kan lade sig gøre, uden at hverken netbutikker eller kunder bliver hvirvlet ind i uigennemsigtige og uforståelige sikkerhedsprocedurer.

”Dankort Secured by Nets bygger på en række af EBAs tidligere sikkerhedsanbefalinger, og det fungerer fint. Vi har set et massivt fald i svindlen med aflurede kortnumre og stjålne kort, og det er uforståeligt, at vi ikke kan fortsætte med den model,” mener Henrik Theil.

Ecommerce Europe opfordrer i en ny hvidbog til tæt samarbejde med aktører i de finansielle systemer, de handlende og tilsynsmyndighederne for at finde brugbare og sikre løsninger.

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik