Politikerne er klar til at droppe Kina-rabatten

En række partier vil have Danmark ud af Universal Post Union, hvis ikke aftalen, der sikrer Kina urimelig rabat, bliver ændret. FDIH bakker op.

Der danner sig tilsyneladende et politisk flertal bag Ole Birk Olesens (LA) forslag om at trække Danmark ud af det internationale postsamarbejde, UPU. Danmark skal forlade samarbejdet, fordi Kina i UPU-regi stadig er et u-land og derfor kan sende pakker til Danmark og andre vestlige lande til en uhørt billig pris. Det har længe været en torn i øjet på danske virksomheder, der kæmper en urimelig kamp mod de kinesiske konkurrenter.

Forslaget om at trække Danmark ud bakkes blandt andet op af Det Konservative Folkeparti, forklarer politisk ordfører Anders Johansson til PolicyWatch.

"Vi kan se, at danske virksomheder i den grad bliver udfordret på konkurrenceevnen i forhold til de her kinesiske internetportaler. Og det skaber jo en urimelig konkurrencesituation, som jeg ved, at der er stor bekymring for i store dele af den danske internethandel og i dansk erhverv.”

DF og S mener også, at den nuværende aftale er urimelig og er derfor klar til trække Danmark ud af UPU.

”Der er ikke nogen tvivl om, at det her problem skal løses, og hvis løsningen er at forlade postaftalen, så er vi åbne over det," siger Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører i Socialdemokratiet, til PolicyWatch.

Venstres post- og bygningsordfører, Hans Christian Schmidt, er også klar til at se nærmere på UPU-aftalen. Han vil dog først bede Ole Birk Olesen om beregninger.

FDIH bakker op

FDIH har længe kæmpet for at få de forældede regler i UPU ændret. Det har været en hård kamp uden megen politisk opbakning, men efter de nye toner fra Christiansborg vejrer FDIH morgenluft, forklarer Niels Ralund.

”Det er simpelthen en dybt konkurrenceforvridende og uholdbar situation, som vi meget gerne vil have ændret. Derfor er det yderst positivt, at der tilsyneladende tegner sig et politisk flertal for at gøre noget ved det. Det har vi presset på for i lang tid. Nu håber vi bare, at alle partier kan se logikken i det.”

Det er simpelthen en dybt konkurrenceforvridende og uholdbar situation, som vi meget gerne vil have ændret. Derfor er det yderst positivt, at der tilsyneladende tegner sig et politisk flertal for at gøre noget ved det."

- Niels Ralund

Den danske reaktion kommer efter, at Donald Trump tidligere i oktober erklærede, at USA i protest mod Kina-rabatterne trækker sig ud af UPU. USA’s udmelding kan forhåbentligt bruges af EU, siger Niels Ralund.

”De andre lande i EU er også ramt af Kina-pakkerne, så jeg håber, at de danske politikere tager sagen videre til EU, så vi kan få lagt endnu større pres på UPU for at ændre de her helt forældede regler. Hvis et samlet EU og USA lægger pres og truer med at trække sig fra aftalen, så tror jeg, at vi kan få ændret reglerne. Ellers må vi ud og så lave mere rimelige aftaler uden om UPU - vi skal simpelthen sikre en fair konkurrence.”

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik