Tyske myndigheder efterforsker Amazon

Misbruger Amazon sin dominerende position i Tyskland? Det vil de tyske myndigheder nu efterforske.

Det er ikke kun EU med Margrethe Vestager i spidsen, der undersøger, om Amazon misbruger sin dominerende position. Også det tyske Bundeskartellamt, som har til opgave at beskytte handel og konkurrence, vil se nærmere på den amerikanske gigant, der sidder på ca. 50 % af det tyske e-handelsmarked.

”Mange forhandlere og producenter er afhængige af Amazons markedsplads for deres online-salg. Amazon fungerer som en slags 'gatekeeper' til kunder. Amazons dobbeltrolle som den største forhandler og største markedsplads har potentialet til at forhindre andre sælgere på platformen, forklarer Andreas Mundt fra Bundeskartellamt

Han forklarer videre, at Bundeskartellamt har fået flere klager, og det er derfor, at de nu vil undersøge Amazon.

"På grund af de mange klager, vi har modtaget, undersøger vi, om Amazon misbruger sin markedsposition til skade for sælgere, der er aktive på markedspladsen.”

Dansk nysgerrighed

Hos FDIH bliver nyheden om den tyske efterforskning modtaget med stor interesse, fortæller Niels Ralund.

”Jeg løftede da lige et øjenbryn, må jeg indrømme. Tyskland er jo ikke det eneste land, hvor Amazon sidder på en stor del af markedet, så det bliver meget interessant at følge undersøgelsen.”

Undersøgelsen kommer dog ikke som et kæmpe chok for Niels Ralund, som i september sammen med 60 e-handlere var på besøg hos både tyske netbutikker og Amazons store lager i Hamborg.

”Da vi besøgte de tyske netbutikker, var de ret åbne om, at Amazon ikke kun er en mulighed. De var også skræmte over størrelsen, og flere af dem mistænkte også Amazon for at bruge kundeinformationen til at kopiere og udkonkurrere sælgerne, så jeg vidste godt, at der var utilfredshed med Amazon.”

I Vestagers fodspor

Som flere nok har bemærket, er også EU-kommissær Margrethe Vestager i gang med at kigge Amazon efter i sømmene. Vestagers undersøgelse handler om, hvorvidt Amazon udnytter den store mængde data, de får fra sælgerne, til at udkonkurrere de mindre virksomheder ved enten selv at producere tilsvarende men billigere produkter eller qua deres størrelse at købe og sælge produkterne billigere.

”Vi undersøger, om der er en begrundet mistanke. Hvis vi vurderer, at det er der, vil vi tage de næste skridt for at sikre, at konkurrencen er fair,” forklarede den danske EU-kommissær, da hun besøgte FDIH’s E-handelskonference i oktober.

”Det er selvfølgelig også en sag, vi følger med i. Det handler ikke om, at Amazon skal ned med nakken, men om at vi skal sikre en fair konkurrence, hvor et monopol ikke misbruger sin magt til at udkonkurrere de mindre netbutikker med ufine kneb,” siger Niels Ralund.

Kommentarer

7. dec 2018 Per

Fin artikel, kunne dog godt bruge en gennemlæsning for skriftlige fejl inden den publiceres.

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Esben Carbac Hansen
Salgsansvarlig
Lasse Ulrich Iversen
Web og IT ansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Anna Risbjerg Omann
Studentermedhjælper - medlemsservice
Nina Pratt
Studentermedhjælper i kommunikation
Andrea Skou Pojezny
Studentermedhjælper - event
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen