Nye byrdefulde momsregler for gavekort på vej

EU’s nye regler om moms af vouchere og gavekort skal træde i kraft den 1. januar 2019. Skatteministeren har først nu fremsat et lovforslag om reglerne, som vil føre til store byrder for virksomhederne, hvis der ikke sker ændringer.

EU-Kommissionen har vedtaget et direktiv, som skal sikre ens momsbehandling af vouchere i EU-landene. Efter de nye regler skal momsen som udgangspunkt afregnes, når voucheren udstedes. Gavekort falder under betegnelsen voucher. Formålet med reglerne er at undgå, at vouchere og gavekort enten pålægges moms i flere lande eller slet ikke pålægges moms. 

De nye regler omfatter gavekort, der bliver udstedt den 1. januar 2019 eller senere.

FDIH er ikke tilfreds med de nye regler, forklarer Public Affairs chef Henrik Theil. 

“Vi er overraskede over den model, som Skatteministeriet lægger op til, hvor momsen allerede skal afregnes, når gavekortet udstedes, og ikke ved selve købet med gavekortet. Det giver store problemer med den praktiske håndtering i kassesystemerne hos virksomhederne.” 

Han fortsætter.

”Endvidere harmonerer reglerne ikke med Forbrugerombudsmandens fortolkning af reglerne i betalingsloven. Efter Forbrugerombudsmanden fortolkning kan digitalt udstedte gavekort - ligesom elektroniske penge - kræves indløst kontant indtil et år efter gavekortets udløb.” 

Heller ikke timingen af lovforslaget modtager ros fra FDIH. 

”Det er i sig selv byrdefuldt, og når lovforslaget først fremsættes nu, er der ikke tid til at rette systemer og forretningsgange inden årsskiftet, fordi vi ikke kender den endelige fortolkning af lovteksten. Det er ikke fair overfor virksomhederne.” 

De nye regler

De nye regler skelner mellem vouchere (gavekort) til ét formål og vouchere (gavekort) til flere formål.
Kun vouchere (gavekort) til ét formål er omfattet af de nye regler. 

Vouchere til ét formål omfatter vouchere, hvor indløsningsland, og den moms, der skal betales for produktet eller ydelsen, er kendt på forhånd. 

Vouchere til flere formål omfatter vouchere og gavekort, som kan indløses i flere lande og/eller hvor den moms, der skal betales, ikke er kendt på udstedelsestidspunktet. 

Skatteministeriets betragtning er, at i Danmark udstedes de fleste gavekort til indløsning indenlandsk, og der er 25 % moms på alt på nær frimærker, aviser og forsikringer. Så generelt vil der altid skulle betales moms ved købet af gavekort. 

Vi kæmper videre

De nye regler skal træde i kraft d. 1. januar 2019, og derfor kæmper FDIH og Dansk Erhverv for at gøre politikerne opmærksomme på udfordringerne. 

”Vi vil i samarbejde med Dansk Erhverv nu gøre vores synspunkter kendt i Folketinget, der skal behandle lovforslaget,“ siger Henrik Theil. 

Se Lovforslaget L28 i sin helhed   

Dansk Erhvervs omtale af sagen indeholder en række konkrete eksempler, som kan ses her

Del med dit netværk

Kommentarer

16. nov 2018 Søren Pagaard

Gælder disse nye regler også på B2B markedet? Vores vouchere udstedes altid ex moms. En eventuel moms vil blive afregnet under transaktionen hvor voucheren bliver aktiveret - dog kun hvis der ER moms på ordren (altså hvis det f.eks er en dansk kunde, eller europæisk kunde unde CVR nummer)

16. nov 2018 Mrs. No name

Lige en kommentar hertil. Vi driver iht SKAT momsfri udlejning, og vi udsteder også gavekort som benyttes til ophold her på vores feriecenter. Vil det så sige, at vi skal afregne moms af gavekortet, når kunden køber det, og kan så få momsen tilbage i det øjeblik gavekortet så indløses ?

16. nov 2018 Tina Morell Nielsen

Hvis gavekortet giver adgang til en momsfri ydelse (udlejning) mener vi ikke, at der skal betales moms ved gavekortets udstedelse. Det giver jo ingen mening.

16. nov 2018 Tina Morell

Hej Søren. Det er vi lige nødt til at undersøge nærmere.

19. nov 2018 Adam

Tak for artiklen. Vil rabatkoder, som fx gives ud i forbindelse med "tilmeld dig vores nyhedsbrev og få en rabatkode på 300 kr." også blive ramt af denne lovgivning?

7. dec 2018 Sebastian

Betyder det så at hvis man som virksomhed sælger gavekort der kan bruges hos flere forskellige virksomheder (fx gavekortet.dk, smartbox etc.) så ender man potentielt set med at betale momsen for en anden virksomhed (da sælger afregner momsen med kunden - og ydelsesyder afregner momsen med SKAT)?

7. dec 2018 Tina Morell

Til alle. Førstebehandlingen i Folketinget viste, at de mange kommentarer fra erhvervslivet og ikke mindst den korte tidsfrist til gennemførelse har gjort indtryk på politikere fra alle sider af salen. Men da lovforslaget især omhandler andre dele af selskabsbeskatningen er det meget kompliceret, og vi tror på en udskydelsen af ikrafttrædelsen, og måske mindre ændringer. Vi følger op mod bemærkninger til Skatteudvalget, der skal granske forslaget inden 2. behandlingen. @adam . Rabatkoder er ikke behandlet i lovforslaget. Vores vurdering er, at de ikke er vouchers, da kunden ikke har betalt for rabatkoden. Der skal derfor ikke afregnes moms ved udstedelsen af koden. Rabatbeløbet trækkes fra den fulde pris på kundens fremtidige køb inkl. moms. Der sker altså først afregning af moms, når rabatten indløses. Dette synspunkt er ikke clearet med Skatteministeriet.

7. dec 2018 Tina Morell Nielsen

@Sebastian Det er noget rod, men der bliver ikke tale om dobbelt moms, fordi indløsende butik skal skelne mellem gavekort, hvor der er afregnet moms ved køb af gavekortet og kort, hvor der ikke er afregnet moms. Da der er ekstremt kort tid til gennemførelsen af direktivet, kan erhvervslivet ikke nå at udarbejde standarder eller ombygge fx kassesystemer, så der kan skelnes mellem gavekortene. Hvis vi ikke kan få en ændring i teksten om, hvornår der skal betales moms af gavekort, så er vores håb, at gennemførelsen af loven udsættes til midten/slutning af 2019.

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Mikkel Roh Bøgebjerg
Projektleder/ medlemsservice
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Ditte Rogild Andersen
Studentermedhjælper - medlemsservice
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Tine Lauritsen
Ba.jur.