Norge fjerner bagatelgrænse for moms – Danmark bør følge efter

Finanslovsaftale i Norge fjerner bagatelgrænsen for moms på e-handel i udlandet og sikrer indtægter til den norske statskasse på 750 mio. FDIH håber, at den danske regering lader sig inspirere af nordmændene.

Den norske regering indgik sent tirsdag aften en finanslovsaftale KrF (Kristeligt Folkeparti), der skal fjerne den gældende bagatelgrænse på 350 NOK, før der beregnes moms på varer, som købes online i andre lande. 

Norsk e-handel har i flere år lidt under den høje beløbsgrænse, der har sat norsk e-handel i en stærkt konkurrenceforvridende situation i forhold til udenlandske virksomheder.

”Fjernelsen af grænsen er en fantastisk nyhed. Men vi er frustrerede over, at ændringen først træder i kraft i 2020," siger Harald Andersen, direktør i Virke for Handel, til onlinemediet E24. Det er tekniske årsager, der gør, at man ikke kan nå at fjerne grænsen allerede i 2019.

Ifølge KrFs beregninger vil en fjernelse af bagatelgrænsen give den norske stat en merindtægt på 750 mio. NOK. Dermed lægger Norge sig i kølvandet på de svenske regler, der har betydet et opgør med svindel fra især kinesiske netbutikker, og samtidig minimeret den svenske stats tab på op mod en mia. SEK i ikke-betalt moms.

Danmark bør følge efter

I Danmark kigger FDIH misundeligt efter både nordmændene og svenskerne.

”Det er en rigtig god nyhed, at endnu en af vores gode naboer i Norden kan finde ud af det. Samtidig undrer det mig såre, at skatteminister Karsten Lauritzen ikke vil gøre det samme herhjemme, fordi han frygter forbrugernes reaktion. Jeg mener, at han bør tænke mere på handelsvirksomheder og statskassen end forbrugere, der køber ind i andre lande. Den frygt har nordmændene ikke, fordi der kommer også en norsk administrationsafgift oveni til at dække arbejdet med fortoldningen,” konstaterer Niels Ralund, FDIH.

”Regeringens arbejdsgruppe ”Vækstteamet for Handel og Logistik” har så sent som i mandags anbefalet, at der sættes ind overfor unfair konkurrence og momssnyd. Løsningen er altså indlysende for alle andre end skatteministeren: Der skal betales moms af udenlandske e-handelsvarer fra den første øre, ligesom danske virksomheder betaler moms.”

Den norske grænse på 350 NOK blev indført i 2015, og sidste år modtog det norske postvæsen 15 millioner pakker fra Kina, der næsten alle havde en angivet værdi på under 100 NOK.     

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik