Kom Kemikalieinspektionen i forkøbet

Du har ansvaret for kemien i de varer, du sælger. Alle produkter i din netbutik kan være omfattet af kemikalielovgivningen. Fra legetøj og kosmetik til byggevarer og rengøringsmidler. Det er en god ide at tjekke, hvad der gælder, og her har Miljøstyrelsen lavet en tjekliste med de vigtigste ting, du skal vide.

”Vi kan ikke acceptere, at der sælges legetøj i Danmark, som skader vores børn. Fremover skal vi også kunne straffe de virksomheder, der sløser med sikkerheden, og på den måde bliver virksomhederne i højere grad stillet til ansvar for, hvad de sælger,” udtalte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i sidste uge.

Udtalelsen kom i kølvandet på opdagelsen af, at skumlegetøjet ”squishies” viste sig at indeholde farlige kemikalier. Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) bakkede op, og der var tilsvarende holdninger i hele det politiske spektrum.

Miljøstyrelsen iværksætter 1. november 2018 en kampagne for at sikre mere sikre produkter i e-handlen.

”Kort sagt er budskabet, at som erhvervsdrivende skal du kende reglerne i kemikalielovgivningen for de produkter, du sælger. Det gælder ikke kun produkter som maling, sprøjtemidler og rengøringsmidler, som man normalt forbinder med kemikalier. Lovgivningen gælder også for mange andre varer, som kosmetik, festartikler, kontormateriel og legetøj, der også kan indeholde skadelig kemi,” konstaterer kommunikationschef Henrik Theil, FDIH.

Ansvaret hviler altså på sælger. Hvis man markedsfører og sælger varer fra leverandører/grossister i EU, så er det sælgers ansvar at overholde de regler, der gælder for forhandlere/distributører. Køber netbutikken selv varerne hjem fra leverandører i lande uden for EU, så skal butikken tillige overholde de regler, der gælder for importører.

Først og fremmest skal butikken altså være opmærksom på, om der er forbudte stoffer i produkterne, og om der er særlovgivning for produktgruppen. En anden vigtig regel er, at hvis et produkt har faremærker på etiketten, så skal information om produktets farlighed også fremgå i webshoppen.

”FDIH har op mod Kemiens Dag 22. oktober flere gange været i dialog med myndigheder og andre interessenter om, hvad der kan gøres for at stoppe salg af farlige produkter. Det arbejde fortsætter, men det ændrer ikke ved, at Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion laver løbende stikprøvekontroller i både fysiske butikker og på webshops for at tjekke om kemikaliereglerne bliver overholdt,” fortæller Henrik Theil og bemærker:

”Indsatsen sigter ikke på danske forbrugeres stigende e-handel i lande uden for EU. Her må myndigheder og organisationer samarbejde om bedre information til forbrugerne, så de lige tænker sig om en ekstra gang, inden de køber legetøj, kosmetik og alt muligt andet uden mærkning og indholdsdeklaration.”   

 På Miljøstyrelsens hjemmeside er der information om hvilke regler, der gælder for forskellige produkter, og hvordan man overholder dem. Her findes også en tjekliste, som kan downloades.

 

 

 

 

Del med dit netværk

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Mikkel Roh Bøgebjerg
Projektleder/ medlemsservice
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Ditte Rogild Andersen
Studentermedhjælper - medlemsservice
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Tine Lauritsen
Ba.jur.