Kina og moms: Sverige tager kampen op

Svenske Postnord er tæt på aftale, der sikrer, at pakker fra Wish.com automatisk bliver pålagt moms. Danmark bør følge trop og presse de kinesiske virksomheder, så konkurrencen bliver fair, lyder det fra FDIH.

Det er ikke kun det danske postvæsen og de danske virksomheder, der bliver presset af kinesiske virksomheder, der hver dag sender tusindvis af pakker til danske forbrugere. Også vores svenske naboer har problemer. Faktisk har svenskerne tidligere i år vurderet, at der hver dag landede omkring 150000 pakker alene i lufthavnen Arlanda.  

Det kostede dyrt hos det svenske postvæsen, der skulle håndtere de mange pakker, og samtidig gik den svenske statskasse glip af knap en milliard SEK, da wish.com og andre kinesiske virksomheder ikke betalte den korrekte moms.

For at komme problemet til livs indførte Postnord d. 1. marts 2017 en afgift på 75 SEK på alle pakker, der blev sendt fra et ikke-EU land. De 75 SEK skulle dække Postnords omkostninger i forbindelse med momsopkrævning.

Afgiften fik antallet af udenlandske pakker, bedre kendt som Kina-pakker, reduceret til ca. en tiendedel. Trods succesen kan afgiften i sin nuværende form snart være fortid, skriver Breakit.

Postnord er nemlig tæt på en momsaftale med Wish.com. Aftalen betyder, at den kinesiske virksomhed automatisk pålægger varer, der sælges til svenske kunder, svensk moms.

”Vi har en teknisk løsning på plads, men hele løsningen er ikke klar, og vi har heller ikke fastsat den endelige dato med wish endnu, for der er lige nogle brikker i det praktiske puslespil, der skal gå op,” siger Thomas Backteman, kommunikationsdirektør på Postnord.

Kommunikationsdirektøren forklarer videre, at Postnord er i dialog med virksomheder som Alibaba og Aliexpress for at lave lignende aftaler med dem.

”Det er ikke alle, der er lige interesserede, og Wish er dem, vi er nået længst med.”

Hvis aftalen bliver en realitet vil Postnord til gengæld sænke afgiften. Det er endnu ikke fastlagt, men kilder vurderer, at afgiften lander på omkring 10 SKK.

Vi har en kraftig og begrundet mistanke om, at de kinesiske virksomheder angiver en alt for lav værdi og dermed slipper for at betale moms. Det er jo snyd, og det forvrider konkurrencen.

- Niels Ralund

Danmark bør følge trop

Sveriges succes med at reducere antallet af Kina-pakker hænger også sammen med, at de opererer med 0-grænse for, hvornår de kontrollerer pakkerne fra Kina. Det betyder, at alle pakker bliver kontrolleret og pålagt moms og afgift. I Danmark er grænsen 80 kr. Alle pakker, der angives til at have en værdi på under 80 kr, bliver derfor ikke tjekket. Det har flere af de kinesiske virksomheder tilsyneladende opdaget:

”Vi har en kraftig og begrundet mistanke om, at de kinesiske virksomheder angiver en alt for lav værdi og dermed slipper for at betale moms. Det er jo snyd, og det forvrider konkurrencen,” siger Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.

Danske virksomheder er dygtige, men den nuværende konkurrencesituation svarer til, at vi stiller op i Formel 1 i en sæbekassebil.

- Niels Ralund

Han ser derfor gerne, at Danmark hurtigst muligt gør, som svenskerne har gjort:

”Svenskerne er gået hårdt til værks, og det virker tilsyneladende, når de nu kan lande en aftale med wish.com. Derfor anbefaler vi på det kraftigste, at Danmark også sætter grænsen ned til 0 kr. og tjekker alle pakkerne fra Kina. VI skal gøre alt, hvad vi kan, for at få kineserne til at betale den korrekte moms.”

Branchedirektøren understreger, at det ikke handler om, at danske virksomheder skal have ekstra hjælp:

”Danske virksomheder er dygtige, men den nuværende konkurrencesituation svarer til, at vi stiller op i Formel 1 i en sæbekassebil. Vi bliver nødt til at spille efter samme regler.”

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik