Husk vejledninger og krav til legetøj

Sikkerhedsstyrelsen har testet en række badeænder, squishies og plastlegetøj. Indsatsen viser, at virksomheder bør være skarpe på kravene til legetøj og huske blandt andet hygiejnevejledninger.

Børn er en sårbar forbrugergruppe. Derfor ligger der et ansvar på fabrikanter, importører og forhandlere af legetøj. De skal sørge for, at deres varer lever op til kravene, så børn ikke kommer til skade eller bliver syge. 

Sikkerhedsstyrelsen har netop afsluttet en indsats, hvor der blev udtaget i alt 50 produkter. Det var squishies, plast- og badelegetøj, som var i fokus. 

I forhold til badelegetøj manglede der ved otte ud af 10 produkter hygiejnevejledning til forbrugerne. Det er vigtigt, at virksomhederne husker at tjekke, at der er de rette vejledninger på dansk med. 

Når legetøj kommer i kontakt med vand, kan der dannes skimmelsvamp. Derfor skal forbrugerne gøres opmærksomme på, hvordan de kan rengøre badelegetøjet, så skimmel ikke opstår. 

Husk mærkning af squishies
Ved indsatsen udtog Sikkerhedsstyrelsen seks squishies. Tre af dem fejlede og endte med at blive kaldt tilbage fra forbrugerne. Udvælgelsen var risikobaseret. Det betyder, at styrelsen gik målrettet efter squishies, som kunne tænkes at fejle. 

Det er især aldersvurderingen af squishies som afgør, om produkterne fejler. Squishies, der ikke er mærket med advarslen om, at de er uegnede for børn under tre år, forventes at være sikre for børn i alle aldersgrupper.  Er der ikke er aldersadvarsel på – og fejler de testen for smådele – bliver de vurderet som en alvorlig risiko. 

To squishies fejlede også på emballagen. Hvis emballagen er mere en 10 gange 10 centimeter, skal den enten være tykkere end 0,038 millimeter eller være perforeret med små huller, som gør, at et barn kan trække vejret igennem dem. 

De særlige regler skyldes, at børn ikke må kunne blive kvalt i emballagen. 

Sikkerhedsstyrelsen har på baggrund af indsatsen disse fire råd til virksomheder: 

1) Tjek op på kravene til legetøj.
2) Sørg for korrekt mærkning – CE-mærkning, aldersmærkning, kontaktadresse på fabrikant og EU-importør samt entydig identifikation på produktet.
3) Husk, at der er særlige krav til emballage af legetøj.
4) Sørg for, at der medfølger hygiejnevejledning på dansk til badelegetøj. 

Del med dit netværk

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Mikkel Roh Bøgebjerg
Projektleder/ medlemsservice
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Ditte Rogild Andersen
Studentermedhjælper - medlemsservice
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Tine Lauritsen
Ba.jur.