Forbrugerombudsmanden: Flaskevand købt på nettet er omfattet af fortrydelsesretten

Forbrugerombudsmanden har udtalt, at flaskevand købt online ikke er undtaget fra fortrydelsesretten, når vandet sendes til forbrugeren med almindelig post. Udtalelsen har betydning for webshops, der sælger drikkevarer.

Er vand på flaske undtaget af fortrydelsesretten? Det spørgsmål stillede en netbutik sig selv. For at blive klogere bad de Forbrugerombudsmanden om en forhåndsbesked.

Fødevarer og drikkevarer mv. kan være undtaget fra fortrydelsesretten, hvis de særlige betingelser i forbrugeraftalelovens § 18 er opfyldt:

Undtagelse 1: Fødevarer mv., der leveres til forbrugerens hjem mv. af erhvervsdrivende, ”der ofte og regelmæssigt betjener faste ruter”.

Efter forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, nr. 1 er ”aftaler om levering af fødevarer, drikkevarer eller andre varer til husholdningens løbende forbrug, som leveres fysisk til forbrugerens hjem, bopæl eller arbejdsplads af en erhvervsdrivende, der ofte og regelmæssigt betjener faste ruter”, undtaget fra fortrydelsesretten.

Forbrugerombudsmanden udtalte, at da vandflaskerne blev sendt til kunden med almindelig post, var det ikke var undtaget fra fortrydelsesretten.

Undtagelse 2: Varer som bliver forringet eller fordærvet hurtigt

Varer, som må antages at blive forringet eller forældet hurtigt, er også undtaget fra fortrydelsesretten.  

Forbrugerombudsmanden udtalte, at flaskevand ikke var en vare, der må antages at blive forældet eller forringet hurtigt.

Undtagelse 3: Varer forseglet af hygiejnemæssige årsager

”levering af forseglede varer, som af sundhedsbeskyttelses- eller hygiejnemæssige årsager ikke er egnet til at blive returneret, og hvor forseglingen er blevet brudt efter leveringen”, er undtaget fra fortrydelsesretten.

Forbrugerombudsmanden udtalte, at hvis forseglingen var brudt på flaskevandet, ville fortrydelsesretten bortfalde, men som udgangspunkt er der altså fortrydelsesret.

Udtalelsens betydningen for online salg af drikkevarer

Forbrugerombudsmandens udtalelse betyder, at fx drikkevarer ikke generelt er undtaget fra fortrydelsesretten.

Hvis man er en virksomhed, der leverer drikkevarer og andre varer til husholdningens løbende forbrug, vil drikkevarer derimod være undtaget, hvis ”den erhvervsdrivende [sælgeren] ofte og regelmæssigt betjener faste ruter”.

Rækkevidden af denne bestemmelse er uklar, men Forbrugerombudsmanden har nu slået fast, at når man leverer en sådan vare med almindelig post, er betingelsen ikke opfyldt.

Reglen fortolkes ellers forholdsvist lempeligt i dansk ret. I fx Tyskland og Holland fortolkes reglen meget restriktivt, så den kun gælder, når fx mælkemanden hver uge leverer samme vare til samme kunder.

Læs Forbrugerombudsmandens udtalelse

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Esben Carbac Hansen
Salgsansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Anna Risbjerg Omann
Studentermedhjælper - medlemsservice
Andrea Skou Pojezny
Studentermedhjælper - event
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen