Sæt copyright-overtrædere ud af spil

Dennis Drejer og Søren Sieg Jensen har lavet et copyright-værktøj, WhoCopiedMe, der kan hjælpe virksomheder, bloggere og medier m.fl. med at finde ”snyltere”, der har brugt deres originale tekster. Vi har taget en snak med Dennis om baggrunden og formålet med værktøjet.

Ideen så dagens lys i solrige Barcelona

Dennis og Søren, fra henholdsvis Rito og Cykelpartner, havde gået længe og været trætte af at få stjålet deres materiale. På en workaway-tur i nærheden af Barcelona fik de sat gang i processen, der endte ud med WhoCopiedMe. ”Vi sad i solrige Spanien og var godt trætte af, at der var nogle virksomheder, som brugte vores originale materiale. Så vi gik i gang med at udvikle et program, der kunne hjælpe med at opspore vores materiale, når andre brugte det uden tilladelse,” siger Dennis Drejer, ejer af Rito og medskaber af WhoCopiedMe.

Senere kom Søren Malling fra meteko.dk til for at videreudvikle værktøjet, og selvom den stadig er på Beta-stadiet, ligger der nu en fungerende prototype klar til brug her. Værktøjet virker fremadrettet, da det først overvåger fra installationsøjeblikket og fremefter. Så jo før at du indsætter værktøjet, jo hurtigere bliver eventuelle snyltere stoppet.

Stop snyltere

Målet er såre simpelt at udrydde copyright overtrædelser. WhoCopiedMe fungerer på den måde, at brugeren opretter en profil og installerer javascriptet på sin hjemmeside. Så skal man bare holde øje med menupunktet "My copied content". Her vil guldet pible frem, så snart andre begynder at kopiere tekster fra hjemmesiden. Når der copy pastes fra brugerens side, efterlader programmet nemlig en kode, der så ”sladrer” og fortæller brugeren, hvis det originale indhold bliver brugt på andre sites uden tilladelse.

Værktøjet har allerede ført til 50 sager, selvom den som nævnt stadig er på Beta-stadiet. Hos Rito har de allerede lukket seks ophavsret sager mod virksomheder, som har kopieret tekster fra Rito.dk. ”Fordelen ved disse sager er, at de typisk ikke koster mange ressourcer, så virksomheder af alle størrelser kan få gavn af WhoCopiedMe,” siger Dennis Drejer. På sigt vil værktøjet også overvåge misbrug af billeder, men på nuværende tidspunkt er det udelukkende tekstbaseret.

Fordelen ved disse sager er, at de typisk ikke koster mange ressourcer, så virksomheder af alle størrelser kan få gavn af WhoCopiedMe.

- Dennis Drejer, ejer af Rito og medskaber af WhoCopiedMe

Mission

For Dennis, Søren og Søren handler det som udgangspunkt ikke om at tjene penge, men som nævnt at stoppe snyltere. ”Vi vil gerne ophavsretsbrud til livs, derfor er softwaren også gratis på nuværende tidspunkt,” udtaler Dennis Drejer. Planen er dog, at det på et tidspunkt skal koste noget. Det bliver måske ved at køre ophavsretssager som no-cure-no-pay, men lige nu handler det bare om at få flere brugere på, så Dennis, Søren og Søren kan få mere data at automatisere ud fra og gøre værktøjet endnu bedre.

Del meget gerne værktøjet www.whocopied.me med andre, der har en blog eller på anden måde tjener penge på at skabe indhold på nettet. Hvis du benytter dig af Wordpress har de lavet et plugin, som kan installeres direkte.

Del med dit netværk

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Mikkel Roh Bøgebjerg
Projektleder/ medlemsservice
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Ditte Rogild Andersen
Studentermedhjælper - medlemsservice
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Tine Lauritsen
Ba.jur.