Forbrugerombudsmanden: Telefoniske permissions skal også kunne dokumenteres

Erhvervsdrivende bør sikre sig dokumentation for samtykke til markedsføring, hvis det er indhentet telefonisk. Det slår Forbrugerombudsmanden fast.

Forbrugerombudsmanden modtog en række klager over ”spammails” – dvs. mails som klagerne ikke havde givet samtykke til at modtage. Mailene var blevet sendt fra en kursusvirksomhed til personer ansat i virksomheder og i uddannelsesinstitutioner.

Da Forbrugerombudsmanden henvendte sig til kursusvirksomheden og bad om dokumentation for samtykkerne, forklarede virksomheden, at de pågældende personer var blevet kontaktet telefonisk, og at de i forbindelse med telefonsamtalerne havde givet samtykke.

Kursusvirksomheden kunne ikke dokumentere, at der var givet samtykke til at modtage mails, og da modtagerne hævdede, at de ikke havde givet samtykke, fastslog Forbrugerombudsmanden, at virksomheden havde overtrådt markedsføringslovens spamforbud.

Se vores seneste artikler om permissions

Forbrugerombudsmanden bemærkede, at hvis virksomheden ønskede at indhente samtykker til markedsføring i telefonsamtaler, bør virksomheden sikre sig dokumentation for samtykkerne, fx ved i den første mail at bede modtageren bekræfte samtykket.

Hvad må du, og hvad må du ikke?

Du må ikke sende mails med markedsføring til nogen (hvad enten de er forbrugere, virksomheder eller offentlige myndigheder), medmindre de har givet samtykke til det, eller henvendelsen er omfattet af undtagelsen i markedsføringslovens § 10, stk. 2.

Du må ikke ringe til en forbruger for at indhente samtykke til at sende mails.

Du må gerne ringe til en erhvervsdrivende for at indhente samtykke til at sende mails med markedsføring, medmindre der er tale om en enkeltmandsvirksomhed, og indehaveren står på Robinsonlisten.

Dobbelt opt-in?

Du skal kunne dokumentere dine samtykker.

Der er dog ikke noget lovkrav om, at du anvender dobbelt opt-in, når du indhenter et samtykke til markedsføring. I en situation som denne, hvor du indhenter permissions over telefonen, kan det dog være nødvendigt, for at du kan dokumentere samtykkerne.

Forbrugerombudsmandens udtalelse

Del med dit netværk

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Niels Preysz
Medlemschef
Micha Hansson
Webmaster & Medlemservice-ansvarlig
Simon Bjerremann
Analysechef
Mikkel Roh Bøgebjerg
Projektleder/ medlemsservice
Anne K. Hansen
Eventchef
Pernille Trieb
Projektleder - er pt. på barsel
Birgitte Warming Juul
Projektleder
Magnus Glenn Hansen
Projektleder
Ditte Rogild Andersen
Studentermedhjælper - medlemsservice
Frederik Holmershøj
Juridisk studentermedhjælper
Tine Lauritsen
Ba.jur.