Shoptalk: En anmeldelse

Fra mandag til onsdag forvandlede Europas største e- og detailhandelskonference Bella Sky til et virvar af mennesker, meninger og messestande. Følgende er et forsøg på at gengive og bedømme oplevelsen fra Shoptalk Europe.

Da jeg onsdag eftermiddag begyndte at samle mine noter for at skrive en artikel om Shoptalk Europe, blev jeg ramt af virkeligheden: 

Hvordan hulen koger jeg så mange indtryk ned til noget, der giver bare en smule mening for en læser, der ikke selv deltog på konferencen? 

Det er stort set umuligt. Det gav mig to muligheder. 

  1. Forbigå i stilhed, at FDIH er medarrangør på en 3-dagskonference med 2300 gæster fra hele verden og håb, at hverken kollegaer eller andre opdager noget.
  2. Find på noget, der har en chance for at give mening. 

Mulighed 1 lød fristende. Men chefen havde jo bedt om en artikel, så den idé røg i skraldespanden.   

Derfor besluttede jeg at lave en anmeldelse af hele konferencen. Den får du her.

Stort 

Det første, der slog mig, da jeg travede forbi de mange hjælpere fra Team Shoptalk og fik mit adgangskort, var størrelsen. Kæmpe skilte i den gigantiske ankomsthal viste vej mod den enorme hal, hvor mennesker og sponsor-stande flød sammen til én stor chokerende og fascinerende masse. Forestil dig Magasin i juledagene og gang det med ti, så har du en fornemmelse. 

Efter chokket havde lagt sig, begyndte den sædvanlige kriller i maven: Nu venter tre dage med netværk og småsnak. 

Heldigvis havde FDIH-kollegaerne samlet Ikea-møbler på livet løs og etableret en sikker havn midt i det imponerende sponsor- og menneskehav. Havnen var fyldt med kendte ansigter og – skulle det vise sig – konferencens bedste kaffe. Krilleren forsvandt så småt. 

Den sikre FDIH-havn

Efter en solid engelsk morgenmad var det tid til at se de første talere.

Jeg tog jurist-Tina under armen og gik ind for at blive klogere på, hvordan 3D-print og 3D-scanning kommer til at ændre måden, vi handler og producerer på. Præsentationerne var spændende, veleksekverede og havde flere gode eksempler. Jurist-Tina begyndte at brumme noget om returret og lovgivning, men inden juraen tog overhånd, blev Tina og jeg enige; Det er da fedt at få scannet sine fødder og printet specialedesignede sko. 

Opløftede efter de første indlæg slentrede vi videre til indlæg om sociale medier og brugen af markedspladser. Ikke sindsoprivende, men vi mente begge, at konferencen alt i alt var begyndt meget lovende.

Danske trommer og amerikansk stemning 

Omkring middagstid var det blevet tid til åbningen af hovedscenen, hvor konferencens key-note-speakers, som det hedder på konferensk, skulle gøre os alle klogere. Lad mig slå det fast med det samme; Åbningen manglede ikke noget. 

Røg, lysshow og en veloplagt DJ fik de omtrent 2000 lyttere til at summe af forventning. Den summen blev hurtigt forvandlet til trommen’, da Copenhagen Drummers (fire danske mænd med større overarme og mere rytme end de fleste) fik trommet konferencen i gang. Wauw. Det var på en gang for meget og helt passende. 

Få et indtryk fra Shoptalk:

Herefter gik Shoptalks Anil Aggarwal på scenen og satte tal på konferencens størrelse: 2300 deltagere, 225 talere fra hele verden, 200 sponsor-stande og 350 CEOs fyldte Bella Sky. 

En af CEO-talerne var Jerry Storch fra Hudson’s Bay Company, der ejer virksomheder og butikker verden over. Han holdte et fint oplæg, hvor han forklarede, at nettet ikke har skylden for den manglende vækst i den fysiske detailhandel. Det har forbrugernes ændrede vaner. En prædiken, der er hørt før, men det gør den jo ikke mindre korrekt. 

Efter et knap så interessant oplæg fra Spencer Fung fra Li & Fung gik turen tilbage til netværksområdet. Her var der rig mulighed for at blive informeret og underholdt. Blev man træt af at høre om Cloud-løsninger, AI og jeg skal komme efter dig, kunne man slå et smut forbi en klassisk barbersalon, få pudset sine sko, besøge en Amazon Go-shop eller få en omgang håndmassage. Der var skruet op for kreativiteten. Point for det. 

Jeg valgte dog at trække stikket for at komme hjem og fordøje dagens indtryk. 

Dag 2: De store kanoner, Leonard Cohen og speed dating 

På konferencens 2. dag blev de store kanoner hevet op på hovedscenen. Første taler var Mariangela Marseglia, der står i spidsen for Amazon Prime. Hun kunne fortælle om arbejdet med at etablere en service, der sikrer levering på 1-2 timer. Det var ganske interessant  at se processen fra ide til virkelighed. 

Amazons første Prime-varehus blev forresten opført på Manhattan og er siden ekspanderet til store dele af verden. Jeg sendte en tanke til salig Leonard Cohen og nummeret First We take Manhattan, for det er både fascinerende og skræmmende, hvad Amazon har gang i.

Se selv:

RJ Pittman, CPO hos eBay, efterfulgte Amazon og tog os videre på den store klinge. Denne gang om AI, som ifølge taleren både er den største udfordring og mulighed for virksomheder. eBay ser det som en mulighed og bedømt ud fra oplægget, der var spækket med eksempler, så er giganten godt med. Igen; fascinerende og skræmmende. 

Fascinationen blev ikke mindre, da verdens største netbutik indtog scenen. Terry von Bibra fra Alibaba kunne fortælle om det kinesiske marked, der med afstand er det største e-handelsmarked i verden. Han gjorde os blandt andet klogere på, hvordan og hvorfor Alibaba etablerer fysiske netbutikker i de små og isolerede kinesiske landsbyer, hvor beboerne både kan bestille og sælge produkter på nettet. Måske en idé, der kan være med til at holde liv i de små brugsforretninger rundt om i det danske land?

Fælles for de tre oplæg var, at det ikke var ny og banebrydende viden, der blev præsenteret. Alligevel var det fascinerende at se og høre, hvordan giganterne arbejder, og hvad de forventer af fremtiden og kunderne. Det giver et fint indblik i, hvem og hvad vi er oppe i mod. 

Tilbage i netværksområdet var der kommet gang i en solid omgang speed dating. Her mødtes virksomheder og leverandørvirksomheder på en række dates á 15 minutters varighed. Et spændende koncept, der ifølge en dansk deltager fungerede super godt. Det er kommet med i FDIHs idekatalog. 

Dagen sluttede med en Google-fest, som denne skribent desværre ikke deltog i. Alligevel var dagen yderst vellykket.

3. dag: Løvens hule på speed og farvel og tak 

3. dagen bød på tre hovedtalere, hvor især Outfittery udmærkede sig med et interessant indlæg om, hvordan man får mænd til at elske at shoppe tøj på nettet. Det handlede blandt andet om data, en personlig shopper, øl og gratis retur (Outfittery henter simpelthen tøjet hos kunden, hvis ikke kunden vil beholde det). Også direktøren for Harrods var på scenen. Det var spændende, men lidt svært at forholde sig til – med mindre man driver et unikt luksusvarehus, der henvender sig til de allerrigeste. 

Efter hovedtalerne var det tid til det, jeg på forhånd havde set mest frem til: En flok start-ups, der skulle kæmpe om tre investorers gunst. Konceptet kender vi fra programmet Løvens Hule på DR 1. Det kom godt fra start, men desværre var der for mange præsentationer, og efter de syv første begyndte det at være svært at holde fokus. Lidt ærgerligt, for både virksomhederne og konceptet var enormt spændende. 

Ude i netværksområdet var oprydningen så småt begyndt, og konferencen lakkede mod enden. Det gør denne anmeldelse også, men først skal vi have uddelt nogle stjerner. Skalaen går fra 1 til 5, som er bedst. 

Det praktiske: 4 ud af 5 stjerner

Med over 2300 deltagere og 200 sponsor-stande kunne man frygte kø, bøvl og ventetid. Det var ikke tilfældet til Shoptalk. Alt gled som smurt i olie, og der var hverken ventetid eller bøvl med teknikken eller maden. Det var imponerende veleksekveret. Eneste minus var, at ankomsthallen var lidt for stor og derfor virkede en smule tom – nu er vi dog ude i at finde hår i en ellers lækker suppe. 

Talerne og indholdet: 3,5 ud af 5 stjerner

Der var virkeligt mange talere! Både fra de helt store virksomheder og de mindre start-ups. Det gav gode muligheder for at høre og se meget forskelligt, men det krævede lidt planlægning. De forskellige koncepter gav variation, men nogle fungerede mindre godt. Fire mand i en sofa er eksempelvis mindre godt. Alt i alt var det dog et højt niveau. 

Netværk: 4 ud af 5 stjerner

Med 200 sponsor-stande var der rig mulighed for at høre om alt lige fra AI til logistik og VR. Man kunne også blive barberet, spille bordtennis eller slænge sig i nogle af de mange sofaer og ”netværkshuse”. Variationen og kreativiteten var imponerende. Samtidig var konceptet med Speed Dating også værd at bide mærke i. 

Konklusion 4 ud af 5 stjerner:

Shoptalk Europe var imponerende og gennemført. Der var styr på det praktiske, talerne var gode (nogle koncepter haltede) og der var gode muligheder for at blive klogere og udvide sit netværk. Shoptalk Europe får 4 flotte stjerner ud af 5 mulige. 

Kommentarer

13. okt 2017 Martin Bille-Hansen

Tak for en glimrende anmeldelse, der fik mig til at smile "Fire mand i en sofa er eksempelvis mindre godt."

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik