SKAT vil sikre fair konkurrence

Mange udenlandske virksomheder flyver under SKATs radar og betaler ikke korrekt moms, når de sælger til danske forbrugere. Det vil SKAT hindre, skriver de i deres aktionsplan. FDIH håber, at der bliver sat handling bag ordene, og at EU laver klare regler.

Dykker man ned i SKATs rapport Kontrolaktiviteter – Styrket regelefterlevelse på skatteområdet, kan man på side 49 finde gode nyheder. Her påpeger SKAT nemlig, at de vil ”sikre, at udenlandske webshops afregner korrekt moms til Danmark”. Det glæder FDIH, som i flere år har arbejdet for, at myndighederne styrker indsatsen mod de udenlandske netbutikker, der ikke afregner korrekt moms, når de sælger til danske forbrugere:

”De danske netbutikker bliver – med god grund – hidsige, når de kan se, at der ikke bliver slået ned på deres udenlandske konkurrenter, som snupper danske kunder ved at tilbyde bedre priser, fordi de ikke betaler den korrekte moms. Det svarer til, at dine konkurrenter åbenlyst bruger doping, mens dommerne kigger den anden vej. Derfor håber vi også, at SKAT vil gøre alt, hvad de kan for at sikre en fair konkurrence,” siger Henrik Theil, chef for public affairs i FDIH.

Det svarer til, at dine konkurrenter åbenlyst bruger doping, mens dommerne kigger den anden vej.

- Henrik Theil, FDIH

Europæisk problem kræver europæisk løsning

FDIH og Dansk Erhverv vurderer, at den danske statskasse hvert år går glip af 500-600 mio. kr. i manglende momsbetaling fra udenlandske netbutikker. I december 2015 fik SKAT en række nye værktøjer, der skulle gøre det nemmere at indkræve den korrekte moms fra udenlandske netbutikker, men et svar fra skatteministeren i december 2016 afslørede, at SKAT ikke en eneste gang i 2016 havde brugt deres nye værktøjer. Det ærgrer FDIH, forklarer Henrik Theil.

”Det er et stort problem for netbutikkerne og statskassen, og derfor opfordrer vi også Skat til at bruge alle værktøjer, de har til rådighed.”

Ifølge Henrik Theil er det dog ikke kun de danske myndigheder, der skal gøre mere for at sikre en fair konkurrence. Det er nemlig et europæisk problem, at netbutikkerne kan spekulere i momssvindel, og FDIH har derfor længe arbejdet for, at EU laver mere enkle regler:

”I første omgang har EU-kommissionen foreslået, at grænsen for, hvornår virksomheder skal betale moms i kundens land, sættes ned til 75.000 kr. Det er et skridt i den rigtige retning, men vi arbejder videre for at få indført en regel, der betyder, at momsen altid skal følge kunden. Det vil gøre det enkelt for virksomhederne, og SKAT vil ikke behøve at bruge kræfter på at tjekke, om virksomhederne sælger for mere end 75.000 kr. til danske kunder.”

Henrik Theil tilføjer, at mange danske netbutikker savner muligheden for pege på virksomheder, der åbenlyst overtræder EU's momsregler.

Kommentarer

9. jun 2017 Anders Balmer

Hej Søren Så vidt jeg kan se var dette også et fokusområde for SKAT i 2016 (http://www.skat.dk/getFile.aspx?Id=130220 - side 62) samt i 2015 og 2014 (http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/sau/bilag/99/1497287.pdf - side 26) Er der mon nogen tegn på, at SKAT også vil arbejde med at sikre, at der betales korrekt moms i Danmark, således at danske webshops sikres fair konkurrence på det danske hjemmemarked? Mvh Anders

9. jun 2017 Søren/FDIH

Hej Anders Du har ret. SKAT har haft det som punkt i flere år. Derfor skriver vi også, at vi håber, at de nu følger op med handling, og at EU også hjælper til. 2) Jeg har ikke set et decideret punkt i rapporten. Går dog ud fra, at det også er en prioritet for SKAT. Alle skal selvfølgelig følge reglerne - danske som udenlandske. Mvh. Søren

Skriv kommentar
Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik