Nye regler om betalinger: Slut med at overvælte kortgebyrer

EUs 2. Betalingstjenestedirektiv gennemføres nu i Danmark, og det betyder bl.a., at netbutikker fra 2018 ikke må overvælte kortgebyrer på kunderne.

Folketinget er ved at behandle en ny lov om betalinger, der skal træde i kraft fra 1. januar 2018. Loven er gennemførelsen af EUs 2. Betalingstjenestedirektiv , og den er fremsat i Folketinget som Lov om Betalinger L 157.

Loven er ligger pt. til behandling i Folketingets Erhvervsudvalg, og derfor kan der fortsat ske forandringer, inden den endelig vedtages. Der er udsigt til, at de fleste regler for kortbetalinger vil fortsætte, som vi kender dem.

Der er dog en væsentlig undtagelse fra sædvanen. Alle butikker – også netbutikker – må ikke længere overvælte kortgebyrer på kunderne. Det gælder alle kortgebyrer på kort udstedt til private, såvel Dankort som kreditkort.

”Vi er ikke tilfredse med bestemmelsen, fordi den slører omkostningerne ved betalinger og øger butikkernes omkostninger. Især kreditkort udløser store gebyrer, som i dag ofte overvæltes på kunden. Så er det synligt for kunden, at der er forskel i prisen på betalinger, og det kan få kunden til at vælge en billigere betalingsløsning. Vi frygter, at der sker en stigning i betalinger, der er dyrere for butikkerne, uden at de kan videresende regningen til kunden, som foretager valget om betalingsform”, siger kommunikationschef Henrik Theil, FDIH.

Bestemmelsen bunder i EUs Interbankgebyr-forordning, der har et prisloft over de gebyrer, der betales fra kortindløser (fx Nets) til kortudsteder (fx bank) for hver kortbetaling. Det skulle teoretisk set sænke omkostningerne ved kortbetalinger, men da det ikke regulerer gebyrer overfor forretningerne, er der efter FDIH’s vurdering en risiko for øgede omkostninger.

Vi er ikke tilfredse med bestemmelsen, fordi den slører omkostningerne ved betalinger og øger butikkernes omkostninger.

- Henrik Theil, FDIH

Kontantløs betaling og valgfrihed ved kortbrug

Loven lægger en begrænsning i, hvilke typer kortbetalinger en forretning kan pålægges at modtage, ligesom kunden skal have mulighed for at vælge, om der skal betales med Visa eller Dankort ved betalinger med VISA/Dankort.

Betalingsloven regulerer også butikkernes pligt til at modtage kontanter, så de fysiske butikker kan afvise kontantbetalinger om natten.

Vi følger op med mere uddybende information, når vi kender den endelige udgave af lovteksten.

Læs selve forslaget (461 sider)

Del med dit netværk

LinkedIn Facebook Twitter

Kommentarer

1. nov 2017 Daniel

Stort tilbageskridt for e-handel. ØV!

3. nov 2017 Mikkel S. Andersen

Det lader ikke til at nogen af de førende betalingsgateways i DK giver mulighed for fortsat at opkræve gebyret på ikke-EU kort?

Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Micha Hansson
Medlemsservice- og webmanager
Simon Bjerremann
Analysechef
Niels Preysz
Medlemschef
Anders Thesbjerg Tang
Netværksansvarlig
Charlotte Ahm
Projektleder
Pernille Trieb
Projektleder
Kim Bruno-Lindby
Event & Marketingchef