Nye regler om betalinger: Slut med at overvælte kortgebyrer

EUs 2. Betalingstjenestedirektiv gennemføres nu i Danmark, og det betyder bl.a., at netbutikker fra 2018 ikke må overvælte kortgebyrer på kunderne.

Folketinget er ved at behandle en ny lov om betalinger, der skal træde i kraft fra 1. januar 2018. Loven er gennemførelsen af EUs 2. Betalingstjenestedirektiv , og den er fremsat i Folketinget som Lov om Betalinger L 157.

Loven er ligger pt. til behandling i Folketingets Erhvervsudvalg, og derfor kan der fortsat ske forandringer, inden den endelig vedtages. Der er udsigt til, at de fleste regler for kortbetalinger vil fortsætte, som vi kender dem.

Der er dog en væsentlig undtagelse fra sædvanen. Alle butikker – også netbutikker – må ikke længere overvælte kortgebyrer på kunderne. Det gælder alle kortgebyrer på kort udstedt til private, såvel Dankort som kreditkort.

”Vi er ikke tilfredse med bestemmelsen, fordi den slører omkostningerne ved betalinger og øger butikkernes omkostninger. Især kreditkort udløser store gebyrer, som i dag ofte overvæltes på kunden. Så er det synligt for kunden, at der er forskel i prisen på betalinger, og det kan få kunden til at vælge en billigere betalingsløsning. Vi frygter, at der sker en stigning i betalinger, der er dyrere for butikkerne, uden at de kan videresende regningen til kunden, som foretager valget om betalingsform”, siger kommunikationschef Henrik Theil, FDIH.

Bestemmelsen bunder i EUs Interbankgebyr-forordning, der har et prisloft over de gebyrer, der betales fra kortindløser (fx Nets) til kortudsteder (fx bank) for hver kortbetaling. Det skulle teoretisk set sænke omkostningerne ved kortbetalinger, men da det ikke regulerer gebyrer overfor forretningerne, er der efter FDIH’s vurdering en risiko for øgede omkostninger.

Vi er ikke tilfredse med bestemmelsen, fordi den slører omkostningerne ved betalinger og øger butikkernes omkostninger.

- Henrik Theil, FDIH

Kontantløs betaling og valgfrihed ved kortbrug

Loven lægger en begrænsning i, hvilke typer kortbetalinger en forretning kan pålægges at modtage, ligesom kunden skal have mulighed for at vælge, om der skal betales med Visa eller Dankort ved betalinger med VISA/Dankort.

Betalingsloven regulerer også butikkernes pligt til at modtage kontanter, så de fysiske butikker kan afvise kontantbetalinger om natten.

Vi følger op med mere uddybende information, når vi kender den endelige udgave af lovteksten.

Læs selve forslaget (461 sider)

Kommentarer

1. nov 2017 Daniel

Stort tilbageskridt for e-handel. ØV!

3. nov 2017 Mikkel S. Andersen

Det lader ikke til at nogen af de førende betalingsgateways i DK giver mulighed for fortsat at opkræve gebyret på ikke-EU kort?

11. dec 2017 Henrik

Et kæmp ØV! Som web-shop ejer er det en fordel, at kunne tilbyde så mange betalingsmuligheder for kunden, som muligt. Jeg kan dog ikke se denne fordel længere, da der kun er én til at betale omkostningerne for det valg kunden foretager - web-shoppen. Jeg tænker derfor, at jeg vil fjerne muligheden for de dyreste løsninger og jeg ved ikke om det er her EU tænker at konkurrencen på gebyrer vil opstå? Det kræver jo, at flere web-shops vælger den fremgangsmåde. Desværre pålægger EU direktivet os også, at skulle tilbyde flere betalingsmuligheder. Så det er ikke sikkert at min model holder. Jeg tænker at jeg ender med Dankort og BitCoins og dropper Visa, Mastercard, Maestro og PayPal.

11. jan 2018 Jürgen Lange

Det er godt.

12. jan 2018 Poul

Forretningerne kan da bare lægge gebyret på priserne, og give kontantrabat til dem der 'har penge'.

12. jan 2018 Jürgen Lange

Kun betale med kortet, især kontaktløs, har fremtid, ingen kontanter.

12. jan 2018 Poul

Jamen så sparer man jo pengene til kasseapparatet, med tilhørende service!

13. jan 2018 Jürgen Lange

Kontant er for handlerne for dyr. Sikkerhedstransport og så videre ...

29. jan 2018 Erik

Må man så tilbyde "kontantrabat", hvis kunden betaler i kontanter eller laver en bankoverførsel?

31. jan 2018 Henrik Theil / FDIH

@erik Du kan tilbyde kontantrabat fx ved bankoverførsel, da kontantrabat ikke er imod lovens bestemmelser Men det kan komme an på en konkret vurdering fra Konkurrencestyrelsen, så bed dem evt om en forhåndstilkendegivelse til din formulering Vh Henrik fra FDIH

5. feb 2018 Jürgen Lange

Kontante betalere bliver mindre og mindre. Se her: https://rema1000.dk/om-rema-1000/betalingskort/mobilepay/ Tendensen til kortbetaling er stigende også i Tyskland (Denne Berlin bagere ønsker ikke flere kontanter). http://www.bild.de/regional/berlin/ec-karte/berliner-baecker-will-kein-bar-geld-54377124.bild.html Derimod vil der være rabat på kortbetalinger. Kontanter er for dyrt.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik