FDIH afviser EU-parlamentets forslag til salgspligt

EU-parlamentet støtter Geo-blocking forslaget om salgspligt for netbutikker ved crossborder handel. FDIH opfordrer regeringen til en klar afvisning af salgspligt i de kommende forhandlinger mellem Rådet, Kommissionen og Parlamentet.

EU-kommissionens forslag til en geo-blocking forordning blev tirsdag den 25. april behandlet i EU-parlamentets IMCO udvalg, hvor man blev enige om parlamentets standpunkter i det kommende trepartsdrøftelser mellem Kommissionen, Rådet (de nationale regeringer) og Parlamentet. Parlamentet vil kræve en salgspligt for netbutikker i EU over for alle kunder på tværs af grænserne.

”FDIH støtter tanken bag forordningen om, at e-handel på tværs af grænserne skal blive lettere, og vi kan tilslutte os, at der ikke må ske forskelsbehandling ved at kræve forskellige priser alene på baggrund af kundens nationalitet. Desværre går forordningen og parlamentets standpunkter længere, så der bliver en reel salgspligt for netbutikkerne til alle, der ønsker købe på websitet. Det giver uoverstigelige praktiske og omkostningsmæssige problemer for især mindre netbutikker. FDIH har peget på problemerne over for regeringen, og Ecommerce Europe har gentagne gange drøftet det med såvel Kommissionen som Europa-parlamentets rapporteur Roza Thun. Derfor er parlamentets holdninger skuffende”, siger FDIHs Public Affairs chef Henrik Theil.

For at imødekomme butikkerne vil parlamentet ikke kræve leveringspligt for netbutikker, der ikke anser en kundes hjemland som sit markedsområde.

 ”Vi fastholder, at netbutikken selv må vælge, hvor den vil sælge sine varer. Forslaget om salgspligt men ikke leveringspligt er uigennemtænkt, og det skaber en meget usikker situation for netbutikkerne. Hvis kunder uden for ens markedsområde fx i Portugal skal kunne købe en vare, og så selv afhente varen i Danmark, så får vi en masse bøvl omkring fortrydelse, retur, reklamation, kundeservice osv. Det er uklart, hvordan forbrugerbeskyttelsesreglerne skal tolkes”.

Efter FDIHs vurdering, er det en forfejlet tilgang at kræve ens priser og vilkår på tværs af de 28 medlemsstater. Det passer ikke med virkeligheden, og det vil især skade mindre og mellemstore virksomheder, så forslaget gør det ikke nemmere at sælge varer online over grænserne, tværtimod.

”Hvis de kommende forhandlinger går i retning af EU-parlamentets holdninger, så må Danmark sige nej til forordningen, og EU-kommissionen må tilbage i tænkeboks for at skabe et mere afbalanceret udspil”, siger Henrik Theil, FDIH. 

Del med dit netværk

LinkedIn Facebook Twitter
Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Micha Hansson
Medlemsservice- og webmanager
Simon Bjerremann
Analysechef
Niels Preysz
Medlemschef
Anders Thesbjerg Tang
Netværksansvarlig
Anne K. Hansen
Projektleder
Pernille Trieb
Projektleder
Charlotte Ahm
Projektleder - på barsel
Ditte Rogild Andersen
Studentermedhjælper - medlemsservice