Danske digitale virksomheder higer efter kvalificeret arbejdskraft

Næsten hver femte danske e-handelsvirksomhed har opgivet at hyre nye medarbejdere, fordi kvalifikationerne mangler. Det afslører undersøgelse fra FDIH, som også viser, at virksomhederne hverken har kendskab eller tiltro til uddannelserne.

”Der er længe blevet råbt vagt i gevær, fordi vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Når hver femte virksomhed (19 %) allerede nu ikke kan finde de rette medarbejdere, som behersker både det kommercielle og it-faglige, er problemet såvel markant som aktuelt. Det er bekymrende”, siger adm. direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, Niels Ralund.

 

Han deler bekymringen med flere virksomheder, som med lys og lygte forgæves har søgt efter nye digitale medarbejdere:

”Vi søgte efter tre nye digitale medarbejdere og havde tilknyttet et rekrutteringsbureau. Alligevel var det ekstrem vanskeligt at finde de rette kandidater. Vi endte med kun at finde én udefra, og så ansatte vi to praktikanter”, siger Hanne Bang Vorre, E-Business Director hos JYSK Nordic.

Vi skal uddanne os ud af udfordringen

Udfordringen med manglende kvalificeret arbejdskraft handler i høj grad om uddannelse. FDIH’s undersøgelse viser desværre, at der i krydsfeltet mellem kommercielle og digitale uddannelser er et stort tomrum:

”Blot halvdelen af virksomhederne kender til de relevante uddannelser. Og ud af dem mener 40 %, at uddannelsesniveauet er for lavt, og kun 14 % mener, at ansøgerne har de rette digitale kvalifikationer. Det skal vi have ændret på. Vi samarbejder med flere uddannelsesinstitutioner for at skabe de rette uddannelser, men det kræver også politisk handling”, forklarer Niels Ralund.

 

 

Hos Cykelpartner.dk kan udvikler og partner Søren Sieg Jensen nikke genkendende til problematikken:

”Vi oplever, at de nyuddannede mangler relevante kvalifikationer og generel forståelse for e-handel, som vi skal lære dem. Det er selvfølgelig en ekstra udgift og et arbejde, som vi gerne så, at uddannelsessystemet tog ansvar for”.

Den manglende tiltro til uddannelsessystemet har fået Cykelpartner.dk til sammen med andre netbutikker at udarbejde deres egen digitale uddannelse:

”Vi kunne ikke vente på, at det store system fik øjnene op for udfordringerne, så nu er vi startet selv. Forhåbentligt kan vi både uddanne nogle dygtige e-handlere og inspirere andre uddannelsesinstitutioner. ”

Digitale kvalifikationer skal ind med skolemælken

Cykelpartner.dk og andres fælles initiativ er er en af flere løsninger, når både de nuværende og kommende medarbejderes kvalifikationer og kompetencer skal løftes. Efteruddannelse er anden. Undersøgelsen viser, at to ud af tre (69 %) vil benytte sig af efteruddannelse, 28 % vil udskifte medarbejdere, og 58 % vil ansætte nye medarbejdere.

 

”Vi er glade for, at virksomhederne højner fagligheden med efteruddannelser, men den optimale løsning er selvfølgelig, at Danmark tager ansvar for at uddanne verdens dygtigste digitale købmænd. Det hæmmer virksomhedernes og dermed Danmarks vækst, hvis virksomhederne skal bruge mange ressourcer på at efteruddanne ansatte, som burde have fået kvalifikationerne ind med skolemælken”, siger Niels Ralund.

FDIH er sammen med flere erhvervsakademier og andre organisationer ved at søge om EU-midler til aktiviteter, der skal gøre virksomhederne bedre til digitalisering, især gennem uddannelse. Vi afholder desuden en uddannelsesdag d. 6. september, hvor de erhvervsdrivende og uddannelsesinstitutionerne kan diskutere kravene til fremtidens uddannelser og digitale købmænd.

Kommentarer

15. jun 2016 Frederik Køie Jerner

Kære venner, Husk at fire globale publishing bureauer styrer hele showet. Måske er det en "fordel & forudsætning" at luge ud inden, vi planter nyt. ...og i så fald er der med garanti ingen EU-midler fra establishementet :-) Venlige hilsener Frederik Køie Jerner Executive Director

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik