Blip-blop her er din mad

Inden længe kan din søndags-pizza fra Just-Eat blive leveret af en lille robot, mens droner svæver rundt over os. Men hvilken betydning får robotterne for logistikbranchen og købsoplevelsen?

Det er svært at spå om, hvornår robotterne for alvor bliver en del af logistikbranchen med direkte kontakt til forbrugeren. Onsdag d. 6. juli meddelte robotvirksomheden Starship Technologies, der er stiftet af danske Janus Friis, at de i samarbejde med Just-Eat klar til at lade små selvkørende robotter bringe mad ud i en række europæiske byer. I juni vedtog de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, dog en række strengere krav for kommerciel flyvning med UAS (unmanned aircraft system), som droner teknisk set hedder. De fleste er dog enige om, at robotterne kommer, og de får en stor betydning.

Nordic Delivery Conference 2016 blev den nyeste robotteknologi derfor også debatteret i konferencens paneldebat, hvor antropolog Anna Kirah udtrykte sin bekymring for den stigende anvendelse af robotteknologi, fordi det kan virke skadende på købsoplevelsen, hvis vi glemmer den menneskelige kontakt:

”Det bekymrer mig, at teknologi, som er designet til at gøre vores liv lettere, i stedet gør os i stand til at gøre flere ting på samme tid. Det stresser vores hjerner. I takt med den stigende anvendelse af teknologi er vi som mennesker mere stressede, deprimerede og ensomme end nogensinde. Jeg er ikke modstander af teknologi, men vi skal sørge for at inkorporere den menneskelige kontakt i vores teknologi, service og produkter. ”

Foto (taget af Consignor): I paneldebatten på #NDC16 diskuterede Antropolog Anna Kirah, Innovationsstrateg Bill O’Connor, Sandrine Lagrost fra UPS og Markus Kückelhaus fra DHL udfordringer og muligheder indenfor logistik og transport.

Markus Kückelhaus fra DHL var dog mere rolig, da han mener, at vi sagtens kan kombinere teknologi og mennesker uden at påvirke hverken købsoplevelse eller serviceniveau negativt:

”Det største potentiale for teknologi og automatisering er på lageret, både i forhold til at aflaste lagermedarbejderne i deres hårde fysiske arbejde med tunge løft og gentagne bevægelser, og med det stigende antal e-handelsordrer, som sendes i dag. Jeg tror på, at vi proaktivt skal tale med folk om, hvordan de kan bruge teknologi til at gøre deres arbejde anderledes, og hvordan det påvirker dem psykisk, fysisk og socialt.”

Læs mere om robot teknologi vs. mennesker her.

Sandrine Lagrost fra UPS var enig med Markus Kückelhaus og tilføjede, at det netop er kombinationen af teknologi og mennesker, som gør leveringsservices fleksible og effektive, og det er nødvendigt i forhold til forbrugernes krav og forventninger til levering i dag.

Konflikten mellem krav og betalingsvillighed

Det er en kendsgerning, at forbrugerne stiller højere krav til levering. De vil have flere leveringsmuligheder, præcist leveringstidspunkt, track & trace og lynhurtig levering. Det er en stor udfordring, som logistikudbydere er nødt til at tage i betragtning, når de prisfastsætter nye services, mener Markus Kückelhaus, for hvem skal betale fragtomkostningerne? Forhandleren, slutkunden, transportøren? 

Anna Kirah mener, at forbrugerne gerne betaler omkostningerne, hvis servicen dækker deres behov:

”Vi vil gerne betale, fordi vi har et behov, og hvis du dækker det behov med et smil, er vi mere end villige til at betale. Hvis virksomheder taler til forbrugernes behov i stedet for at fokusere på at tjene penge, gør det en stor forskel for forbrugerens oplevelse. ”

Læs mere om Anna Kirahs menneske-centrerede tilgang til forretning her.

Innovationsstrateg Bill O'Connor bakker Anna Kirah op. Han mener, at varm og omsorgsfuld teknologi, som hjælper forbrugeren videre på deres vej af behov, er afgørende for forbrugeren og deres oplevelse af menneskelig kontakt i leveringsservices.

På transportørsiden er Markus Kückelhaus og Sandrine Lagrost enige i, at der ligger meget værdi i menneskelig kontakt især indenfor last-mile levering, hvor Sandrine Lagrost tror på, at mennesket stadig vil være en stor del af last-mile også i fremtiden. Markus Kückelhaus håber på, at fremtidens leveringsservices også indeholder mere bæredygtighed:

”Vi er villige til at betale for økologi og bæredygtighed, når vi handler ind. Hvorfor ikke overføre dette til logistik og levering? Vi taler hele tiden om næste dag og hurtigere levering, men måske burde vi tale om at afstresse forsyningskæden. Hvad med at tilbyde en service, hvor vi leverer varen indenfor en uge men på en mere bæredygtig måde?”

Hvad enten fremtiden rummer robotter, teknologi eller bæredygtighed, er der blandt paneldeltagerne enighed om at huske mennesket i den teknologiske revolution både på afsender og modtagersiden i forhold til arbejdsopgaver, kommunikation, brugervenlighed og service.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik