Højsæson for snyd – også med EAN numre

I julehandlen er der svindlere på nettet med stjålne kortnumre, men også bestillinger med offentlige EAN-numre dukker op. Et ekstra tjek af offentlige ordrer må anbefales.

Kolding Kommune har i de seneste dage fundet 4 tilfælde på forsøg med misbrug af et af kommunens EAN nr., hvor der forsøges med køb via nettet, som skal faktureres til kommunen. Kolding Kommune er ikke den eneste offentlige institution, der er misbrugt. Andre kommuner og offentlige institutioner har oplevet det samme, og FDIH har fået henvendelser fra medlemmer, der fx har været udsat for EAN-bedrageri med køb af kamera til en skole.

Fælles for de 4 forsøg i Kolding er, at der er brugt en mailadresse, der hedder ”@kolding-kommune.dk”, mens kommunens mailadresse er ”@kolding.dk”. Navne, telefonnummer og stillingsbetegnelser har ingen forbindelse med kommunen, men der kan være oplyst en adresse på en af kommunens afdelinger, som giver et skær af legitimitet. Leveringsadressen er dog uden for kommunen.

”Andre offentlige institutioner og myndigheder er brugt i lignende fupnumre, for de offentlige EAN-numre kan friste kriminelle til at forsøge sig med en fiktiv ordre, hvor det offentlige modtager fakturaen, efter varen er leveret. Når fakturaen afvises, er det butikken, der står med tabet, så vi anbefaler et ekstra tjek af faktureringsordrer. Det kan være en opringning via det officielle telefonnummer, der kan bekræfte, om det er fup, eller om der faktisk findes en ansat, som har bestilt varen” siger kommunikationschef Henrik Theil, FDIH. 

”Der er flere tiltag i gang for at bremse svindlen mod nethandlen, herunder et mere sikkert Dankort, ligesom vi har en dialog med politiet om at styrke efterforskningen. FDIH udsender i begyndelsen af det nye år et spørgeskema, der skal give os en mere præcis pejling på de forskellige former for fup og misbrug, som vi bruger i det videre arbejde,” fortæller Henrik Theil, FDIH.

  

FAKTA:

Hvad betyder EAN?

EAN står for European Article Number og er et nummer, som alle offentlige institutioner skal have

EAN-nummeret bruges primært, når en virksomhed skal foretage e-fakturering til det offentlige. EAN-nummeret kan rekvireres fra den kommune eller region, den offentlige institution befinder sig i.

EAN er dog ikke helt retvisende, eftersom systemet er blevet udvidet til hele verden og ikke længere kun dækker Europa. Det internationale navn er ”global location numbers” og kan forkortes til GLN.

EAN bruges stadig som betegnelsen for dette nummer, da det er det mest anvendte navn.

Kilde: Economic

Del med dit netværk

LinkedIn Facebook Twitter
Skriv kommentar

Har du et spørgsmål?

Niels Ralund
Adm. Direktør
Tina Morell Nielsen
Jurist & Chefkonsulent
Henrik Theil
Kommunikationschef
Søren Willemoes
Kommunikationsmedarb.
Micha Hansson
Medlemsservice- og webmanager
Simon Bjerremann
Analysechef
Niels Preysz
Medlemschef
Anders Thesbjerg Tang
Netværksansvarlig
Anne K. Hansen
Projektleder
Pernille Trieb
Projektleder
Charlotte Ahm
Projektleder - på barsel
Ditte Rogild Andersen
Studentermedhjælper - medlemsservice