Dyr fragt er netbutikkernes værste fjende

Flere forbrugere dropper deres planlagte køb på nettet, fordi fragtomkostningerne bliver for dyre. FDIH opfordrer logistikvirksomhederne til at prioritere nethandlen og politikerne til at skrotte de urimelige internationale postaftaler.

Hver femte gang en kunde afbryder et køb på nettet, har fragtomkostninger ansvaret, konkluderer en ny analyse fra FDIH. Til sammenligning svarer blot 8 %, som har afbrudt et netkøb, at de fandt varen billigere et andet sted.

Hos netbutikken Kaffekapslen.dk oplever man fragt-afbrydelserne på egen forretning:

”For både kunder og netbutikker betyder fragtomkostninger alt. Der er ingen tvivl om, at det er den absolut væsentligste grund til, at kunderne afbryder deres køb. Vi har kørt kampagner med fri fragt, og i de perioder fordobler vi vores konverteringsrate. Det siger alt,” forklarer indehaver Morten Ravn.

For både kunder og netbutikker betyder fragtomkostninger alt.

- Morten Ravn, indehaver Kaffekapslen.dk

Hvorfor afbrød du dit køb?

I FDIH ser adm. direktør Niels Ralund med bekymring på analysens resultat:

”Det er meget trist læsning, som viser, at fragtomkostningerne er en reel trussel mod danske netbutikker.”

Han opfordrer de danske logistikvirksomheder til at fokusere yderligere på nethandlen:

”Vi så gerne, at de store logistikvirksomheder i højere grad anerkender, at deres vækst er bundet op på den stigende nethandel. Hvis de kan sænke priserne, vil flere handle på nettet, og dermed vil logistikvirksomhederne også få flere kunder i butikken.”

Lavere priser er godt for Danmark

Kaffekaplsen.dk er tilstede på fem udenlandske markeder, men ifølge Morten Ravn er det en daglig kamp at lave profit på grund af de høje danske fragtpriser:

”I Tyskland kæmper vi imod konkurrenter, der betaler halvt så høje fragtpriser, som vi gør i Danmark. I andre lande er det endnu billigere. Samtidig bliver vi presset på det hjemlige marked, fordi danske forbrugere kan købe produktet i udlandet og få det leveret billigere, end hvis de købte det i Danmark.”

Mens danske netbutikker som Kaffekapslen.dk skal spænde livremmen yderligere ind, så gnider de udenlandske konkurrenter sig i hænderne, fordi fragtpriserne er med til at skubbe danske forbrugere i armene på dem. Derfor er fragtpriserne også emne, som de danske politikere må forholde sig til, hvis vi skal have balance i dansk nethandel, mener Niels Ralund:

”Desværre viste forårets Postforlig, at politikerne mangler en forståelse for netbutikkernes udfordringer, og at e-handel og detailhandel er smeltet sammen. Det betydet, at hvis man fra politisk hold skader e-handlerne, så skader man altså også dansk detailhandel og dermed dansk økonomi.”

Det er helt skørt, at det danske postvæsen skal have penge op af lommen for at fragte en pakke fra Kina til den danske modtager.

- Niels Ralund, adm. direktør FDIH

De urimelige internationale aftaler skal ændres

Ifølge Niels Ralund er udfordringen ikke kun dansk, men skyldes også de internationale postaftaler, som sikrer, at der kan sendes breve og pakker mellem landene. Fattige lande har fået rabat på forsendelser til de dyrere lande, men Kina, som er verdens største e-handelsmarked, får med mange år med status som u-land fortsat rabat på betalingen i modtagerlandet, hvor det lokale postvæsen bringer pakken eller brevet det sidste stykke vej.

”Det er helt skørt, at det danske postvæsen skal have penge op af lommen for at fragte en pakke fra Kina til den danske modtager. Prisen ligger under det, som en dansk netbutik skal betale for den samme befordring bare i Danmark. Det presser Post Danmark, som forsøger at hente nogle af pengene ind med høje fragtpriser. Det er en ond cirkel!”

 

Kommentarer

27. mar 2020 Thomas

Fragten gør ofte, at jeg som forbruger dropper min betalling. Men jeg er også godt klar over at nogle virksomheder betaler dyrt for den gratis fragt, som jeg plejer at løbe efter :-) Fx hos https://www.mycoffee.dk der får jeg leveret min kaffe til døren ofte, helt gratis. Fragten burde virkelig sættes ned for virksomhederne, så både jeg som forbruger gider at betale den og at virksomhederne ikke drukner i omkostningerne.

27. mar 2020 Henrik Theil

Hej Thomas Tak for kommentaren.

Har du brug for hjælp?
?
Send os et spørgsmål

Hvis du har et spørgsmål, så efterlad os en besked og vi vil svare tilbage hurtigst muligt.

Tak for din besked! Der skete en fejl, prøv igen
Vores persondatapolitik